IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Публичните финанси на България са в ниска степен на риск

По-добрата оценка на дългосрочната фискална устойчивост на нашата страна се базира на есенната макроикономическа прогноза за ЕС

18:17 | 10.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) подобрява оценката си за дългосрочната фискална устойчивост на България, като премества нашата страна от средна в ниска категория на риск.

Това пише в годишния Мониторингов доклад, който оценява устойчивостта на дълга на държавите - членки на ЕС, съобщи Министерство на финансите.

В доклада се оценяват рисковете пред фискалната устойчивост на страните от ЕС въз основа на есенната макроикономическа прогноза на ЕК за 2016 г. и прогнозата за разходите, свързани със застаряването на населението в отделните държави.

ЕК потвърждава оценката на Министерството на финансите за ниска степен на риск пред краткосрочната и средносрочната  устойчивост на публичните финанси, уточняват от финансовото ведомство.

Подобно подобрение, в сравнение с оценките от Доклада за фискалната устойчивост за 2015 г.,  е отчетено единствено за Швеция.

При останалите страни не се наблюдава промяна в риска пред дългосрочната фискална устойчивост, с изключение на Унгария, чиято оценка се влошава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още