IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промени в КСО затягат регулациите за пенсионните дружества

Изплащането на пожизнени пенсии от частни фондове може да започва година по-рано

13:24 | 31.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

 

Предвидено е и цялостното управление и представителство на дружеството да се осъществява съвместно най-малко от две лица, което осигурява завишена отговорност при вземането на решения.

Друга съществена промяна е и предложението Универсалният пенсионен фонд (УФП) да може да изплаща допълнителна пожизнена пенсия за старост една година преди да се навърши пенсионна възраст.

Идеята не е нова и също беше част от изтегления от НС законопроект, подготвен от Владислав Горанов в предишния мандат на Борисов.

По този начин се облекчава процедурата по отпускане на пенсия, тъй като осигуреното лице следва да докаже единствено навършването на съответната възраст вместо придобито право на пенсия от НОИ. По този начин се създава ясна уредба, с която се третират по еднакъв начин всички осигурени лица, пише в мотивите на законопроекта.

Там се посочва още, че този подход способства за натрупване на достатъчно средства по индивидуалните партиди на осигурените лица.

Ако това бъде прието и от депутатите, ще може да се отпуска допълнителна пожизнена пенсия за старост, вместо еднократно или разсрочено изплащане на средства по чл. 131, ал. 2 от КСО. Това касае най-вече осигурените лица, започнали трудова дейност преди въвеждането на допълнителното задължително пенсионно осигуряване в УПФ, тъй като в тяхна полза са правени осигурителни вноски и техните средства са носили доходност за по-кратки периоди, пише още в мотивите. 

Изплащането на пенсии година по-рано обаче ще става само в случай, че натрупаната сума по партидата на осигурения е достатъчна за пенсия, не по-малка от минималната за осигурителен стаж. Запазва се и въведената забрана полът на осигурявания да не бъде актюерски фактор за определяне на размера на пожизнената пенсия за старост.

С новия законопроект се премахва таксата за прехвърляне на натрупаните средства по индивидуалната осигурителна партида от един фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване или фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми в друг съответен фонд, управляван от друго пенсионноосигурително дружество. Премахва се и таксата за даване на извлечение за средствата по индивидуалната партида повече от един път годишно.

Облекчават се и условията за прехвърляне на хората от един фонд в друг. Гражданите ще могат да сменят фонда си още на първата година, след като си изберат пенсионен фонд или бъдат служебно разпределени при започване на първата си работа. В момента трябва да изминат поне две години, за да може човек да смени първия си частен фонд, в който се осигурява при започване на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още