fallback

УниКредит Булбанк: Икономическият растеж на България не е достигнал пика си

През 2018 г. безработицата ще намалее до най-ниското си равнище от почти 30 години, прогнозират анализаторите на банката

13:04 | 03.07.18 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ускоряването на растежа на българската икономика все още не е приключило. Въпреки лекото понижение на очаквания годишен ръст на БВП до 4%, през 2018 г. икономиката на България е на път да отчете най-високия темп на растеж от световната финансова криза насам.

Това прогнозира икономическият екип на УниКредит Булбанк в последния си тримесечен анализ за икономиката на ЦИЕ. „Очакваме реалният ръст на БВП да достигне 4% на годишна база, подкрепен от нарастването  на доходите, увеличаването на финансираното с кредит потребление на домакинствата, както и от съживяването в строителството на жилища, наред с усвояването на повече средства от ЕС. Тези фактори се очаква да спомогнат за това растежът да е достатъчно широко базиран и устойчив, така че да се забави едва незначително през 2019 г. до 3,9% на годишна база“, се посочва в анализа на експертите.

     

Забавяне през първите четири месеца

Като причина за лекото понижение на първоначално прогнозирания ръст от 4,4% на годишна база те посочват по-слабите от очакваните данни за икономическата активност за първите четири месеца на годината, в комбинация с по-високата прогноза за цените на суровия петрол.

Именно отражението на цената на петрола върху потребителските цени ще доведе до малко по-слаб ръст на индивидуалното потребление, докато в резултатите на инвестициите и нетния износ не се предвижда съществена промяна спрямо предишната прогноза.

Безработицата приближава исторически минимум

Ситуацията на пазара на труда продължава да се подобрява, се посочва в анализа. Икономиката създаде 63 хил. работни места повече през първото тримесечие на 2018 спрямо година по-рано, които бяха почти равномерно разпределени между експортно-ориентираните сектори на преработващата промишленост, транспорта и изнесените бизнес услуги, от една страна, и ориентираните към вътрешното търсене, бързо растящи сектори на строителството и управлението на недвижими имоти.

 

Така нормата на безработица за първите три месеца на годината се свива до 5,7% или едва около 190 хиляди безработни – стойности, които са много близки до историческия минимум, отчетен в края на 2008 г.

„Очакваме през 2018 г. нормата на безработицата да достигне средна стойност от 5,4%, което би било и най-ниското равнище от 1989 г. насам.

Не смятаме за възможно подобренията в нормата на безработицата да продължат със същите темпове, които наблюдавахме до момента във възходящия цикъл, тъй като причините за оставащата безработица са в голяма степен структурни, като например несъответствието между предлагани и търсени умения, както и сравнително ниската трудова мобилност“, се посочва в анализа на УниКредит.

Окуражаващо е, че значителна част от новите работни места, създадени от началото на годината представляват добре платени позиции в сектора на изнесените бизнес услуги, чиято значимост за икономиката продължава да нараства в продължение на тенденциите, зададени през последните години.

Същевременно, средната месечна заплата нараства със 7,1% на годишна база през първото тримесечие, по-бавно от двуцифрените темпове на  растеж отчетени през втората половина на 2017 г.. 

Инфлацията ще достигне до 2,7% на годишна база

През април, потребителската инфлация се забави до 2% годишно, след пик от 3% през ноември 2017 г.  Очакванията на икономическия екип на УниКредит Булбанк, ръководен от Кристофор Павлов, са инфлацията да продължи своята постепенна възходяща тенденция, като достигне средна стойност от 2,7% през тази година.

Този резултат ще бъде в съответствие с очакваното забавяне в увеличен

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
fallback