IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС прие на първо четене повишението на акциза за бездимните цигари

От парламентарната трибуна бяха изречени откровени манипулации, а дискутираните числа се оказаха непроверени

11:56 | 18.07.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Менда Стоянова. Снимка: БТА</em></p>

Менда Стоянова. Снимка: БТА


От ДПС също се обявиха против законопроекта. „Ние няма да го подкрепим и то не заради доводите, които повече от месец циркулират в публичното пространство. Трябва е напълно ясно, че и двете страни в дебата използват неверни и спорни аргументи. Фискалният аргумент е верен донякъде. В средата на годината няма как да се каже какви са загубите за бюджета. Редно е промяната на данъчните ставки да се прави в началото на следващата година. Само преди година по това време фирмите от цигарения бранш поискаха да въведем акцизи, за да могат да внасят тези нови продукти, които сега искате да облагате. Депутатите от бюджетната комисия отказаха именно защото беше средата на годината. Не е минало достатъчно време да се докаже дали наистина този продукт е по-малко вреден. Не е сега времето за този дебат. Да се изтъкват в момента фискални аргументи по средата на годината също не е сериозно“, каза Йордан Цонев от ДПС. 

От БСП не пропуснаха да изтъкнат и това, че само няколко месеца, след като са приети нови акцизни ставки, отново се правят предложения за промяна. Те призоваха Министерството на финансите да прави по-детайлни и по-качествени анализи, защото по този начин се подвежда Народно събрание.

Драгомир Стойнев от партията на Корнелия Нинова припомни още, че заедно с цигарения акциз се променя и косвения налог върху наливната бира. По-конкретно, за бира, която е в опаковки над 5 литра се въвежда задължение за облепване с бандерол. Целта на промяната е оптимизиране на контрола по отношение продажбите на бира.  „Тук говорим за тази бира, която е най-често потребяваната. Наливната бира. От ГЕРБ искат да вдигнат данъка и на наливната бира. Нещо, което е крайно недопустимо. Защо посягате и на това удоволствие на българските граждани?“, попита Стойнев.

Браншовите организации, които имат пряко отношение към производството и разпространение на нагряващи се тютютневи изделия, също изразяват несъгласие със законопроекта. Основен довод е разликата в облагането спрямо това в другите страни от ЕС. Също така те обръщат внимание, че системата за акцизното облагане на цигарите (на къс) е неприложима за тези тютюневи изделия. Същите се предлагат в различни форми- късове, тубички, капсули или насипен тютюн за нагряване, при което общият консуматив е тютюнът и в този смисъл считат, че данъчната основа трябва да е теглото на тютюневата смес. Всяка друга данъчна основа би нарушила равнопоставеността на различните видове нагреваеми тютюневи изделия и би довела до заобикаляне на данъчното законодателство, смятат представителите на бранша.

В законопроекта се предвижда още задължителен бандерол за бирата в опаковки над 5 литра. Целта е оптимизиране на контрола по продажбите на бира. Според левицата това ще доведе до поскъпване на една от любимите напитки на българите. Предлага се промяната в акцизната ставка за нагреваеми тютюневи изделия да влезе в сила от 1 октомври 2018 година, а за бирата, бутилирана в опаковки над 5 литра, от 1 януари 2019 година.

В крайна сметка, дори да приемем доводите за драстичния скок на самата акцизна ставка, няма как да оправдаем подобно действие в средата на годината, когато всички компании в бранша са разчели отдавна очакваните приходи и разходи. Едва ли има съмнения, че ако законопроектът бъде приет така, както е предложен в момента, със сигурност ще изпрати изключително лоши сигнали на потенциалните инвеститори в страната и може дори да доведе до пълно ограничаване на навлизането на нови изделия на родния пазар. Тепърва предстои текстовете да бъдат разглеждани на второ четене в комисии и пленарна зала.

Лошото е, че след днешния няколкочасов дебат повечето важни въпроси останаха без отговор, а няма изгледи това да се промени при следващите обсъждания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Нека винаги да има контрабанда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 5 години
баси за нищо не стават, като ще е заокн да се подкрепи някой техен монопол действат за нула време, без да мислят къв ще е резултата, но каот е за някоя сериозна реформа дето засяга всички ни ... нищо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още