fallback

Богомил Николов: Облагането на старите автомобили е сбъркано

Ставките в данъка не са достатъчно амбициозни и не почиват на реалното замърсяване, посочи изпълнителният директор на "Активни потребители"

11:35 | 29.10.18 г. 5

Новите по-високи данъци от догодина за старите автомобили няма да доведат до по-малко замърсяване на въздуха в големите градове. Това коментира по БНР изпълнителният директор на Българската национална асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

"Този данък няма да промени нищо, въпреки че сам по себе си е революция. Ставките в данъка не са достатъчно амбициозни и не почиват на реалното замърсяване. Екологичният компонент се основава на декларациите на производителите. Мисля, че ще продължим да виждаме гъсти облаци дим от неизправни автомобили, защото системата ни за контрол не е наред", е мнението на експерта.

Той е категоричен, че още от началото „системата беше объркана”.

“Въведе се конкуренция в дейност, която по същество е контролна. Центровете за годишни прегледи се надпреварват да бъдат снизходителни, защото никой няма да отиде в център, който е много стриктен", отбеляза Богомил Николов.

Според него много е важно КАТ да прави мобилни проверки за качеството на възудха.

“Може някой да е минал преглед, а колата му да замърсява. Всеки един данък трябва да първо място да бъде справедлив и да почива на реални данни. Газовите уредби замърсяват най-малко, а ще бъдат наказани с новия данък. Не виждам проблем наличието на катализатор да може да се проверява, включително от КАТ, и да има стимул за хората с работещи катализатори", смята Богомил Николов.

Днес Българската национална асоциация "Активни потребители" организира кръгла маса, на която експертите ѝ ще предложат свои мерки срещу замърсяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
fallback