IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандал за плоския данък опорочи дебатите по данъчните закони

Въпреки всички опити на синдикати и опозиция единното облагане оцеля и този път

14:50 | 01.11.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Какво беше гласувано днес

От догодина влиза в сила правило за пренасяне за бъдещ период, без ограничение във времето, на превишението на разходите по заеми, които не могат да се приспаднат през текущия данъчен период. За разлика от действащото правило на слабата капитализация, съгласно което непризнатите разходи за лихви се признават за данъчни цели през следващите пет години, с новото правило се предлага неограничено в годините пренасяне напред до пълното изчерпване на регулираните разходи по заеми. Въвеждането на пренасяне през следващи години на непризнатото ограничение без допълнителни условия и срокове до пълното им изчерпване е в полза на лицата и ще позволи признаване в дългосрочен план за данъчни цели на разходите за лихви във връзка с направени инвестиции.

За непризнатите разходи за лихви по реда на режима за регулиране на слабата капитализация, действащ до 31 декември 2018 г., е предвидена преходна разпоредба, съгласно която същите се приспадат по реда на новото правило за ограничаване на разходите по заеми до изтичане на 5 години след годината на непризнаването им за данъчни цели.

Заради правилото в директивата за облагане на контролираните чуждестранни дружества чрез промените в ЗКПО се въвежда нов режим за облагане на чуждестранни образувания и места на стопанска дейност, които отговарят на условията за контролирано чуждестранно дружество. По-конкретно с цел прилагане на новия данъчен режим данъчно задължените лица първо определят своите свързани предприятия в съответствие с определението, въведено за целта, след което на базата на пряко или косвено участие в над 50 на сто от правата на глас, или пряко или косвено участие в над 50 сто от капитала, или на базата на правото да получи 50 на сто от печалбата, определят дали определено лице попада в обхвана на правилото. sa sa

Промените в ЗКПО дават възможност в определени случаи, въпреки че данъчно задълженото лице не осъществява дейност по смисъла на закона за счетоводството, то да може да подаде годишна данъчна декларация.

Работодателите, които за предходната година не са били задължени и не са подали годишна данъчна декларация, но за текущата година желаят да изберат облагане с данък върху разходите на доходите в натура, представляващи разход в натура, ще могат да направят това чрез подаване на годишна данъчна декларация.

Промени ще има и в реда за деклариране и внасяне на корпоративен данък, на данък, удържан при източника, на данък върху разходите и на алтернативен данък в случаите на прекратяване с ликвидация или поради несъстоятелност, прекратяване на дейността на място на стопанска дейност на чуждестранно юридическо лице в България или прекратяване на неперсонифицирано дружество или осигурителна каса. Целта е да се облекчат процедурите.

По отношение на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания се предлага още една промяна - създаване на правна възможност за ползване на облекченията и от двамата родители, когато доходите им не позволяват те да се приложат от единия родител, което се среща най-вече при прилагане на данъчното облекчение за деца с увреждания. Целта е да се даде възможност и на семействата с по-ниски доходи да прилагат пълния размер на облекчението.

Друга важна промяна засяга режима на облагане на придобитите облагаеми парични и предметни награди от игри, състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител, а именно да преминат към облагане с окончателен данък вместо с данък върху годишната данъчна основа. Повишава се стойността на необлагаемите награди от 30 на 100 лв., като идеята е да се облекчат  лицата, които получават такива награди, и техните платци.

От 2020 г. да отпада законовото задължение на работодателите за издаване на служебни бележки по чл. 45 от ЗДДФЛ за придобития през годината облагаем доход и удържания данък на физическите лица , а това да става само при поискване от страна на лицата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 5 години
Темата е по-сложна от представеното. Като цяло икономическата политика трябва да тласка към развитие стопанският живот, но не е тъка. С плоският данък се спасяват от преследване за данъчни нарушения множество "първенюта", но по същество е справедлив. Въпросът е комплексен и само Пиночет може да го реши!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Явно от плоския данък сме станали плоски и на горния етаж според ЕС :)Долното заглавия може да се преведе и "България не я бръснат за слива в ЕС", или "Според ЕС България и за *** за зеле не става". Има сигурно и други преводи, но тях ги оставям на Данчо Ментата да ги мисли, нали е най-големия икономист сред депутатите, и най-големия депутат сред поповете :)Bulgaria is not a Wanted Partner in the EU and Only Cooperates with Romania, a Study Showeshttps://***.novinite.com/articles/192894/Bulgaria+is+not+a+Wanted+Partner+in+the+EU+and+Only+Cooperates+with+Romania,+a+Study+Showes
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
KPetkov
преди 5 години
Ало Стойнев, кой иска да живее в развита държава?"... т.нар. 10%-ставка, ако беше толкова хубава всички развити държави щяха да имат подобна данъчна система"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
RSG
преди 5 години
Ще гласувам само за партии които подкрепят плоския данък и валутния борд, дори и да са ми неприятни самите политици!И да са ми симпатични някои от опозицията, като чуя да ми аргументират тези срещу горните две, директно потъват в дъното на класацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още