IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Междуфирмените разплащания в България се бавят средно 60 дни

Най-много време отнема получаването на плащания по договори в химическата индустрия – 99 дни, показва доклад

14:37 | 28.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Средно по 60 дни са чакали българските фирми, за да получат плащанията си след реализиране на сделка през 2019 г. Това показват данни от проучване на Euler Hermes, публикувано днес. Срокът на разплащанията в страната се е съкратил с 3 дни спрямо 2018 г., показва изследването.

Най-много време в България отнема получаването на плащания в химическата индустрия – 99 дни, което е с 27 дни повече спрямо 2018 г. На второ място се нарежда секторът „Технологии“ с 91 дни, като срокът се е свил значително спрямо предходни периоди. Другите сектори със значително по-дълъг срок на разплащане в сравнение със средното за страната са „Строителство“ с 83 дни и „Луксозни стоки и услуги“ със 78 дни. Най-малко време отнема да получат парите си фирмите, работещи в сферата на бизнес услугите, показват данните на Euler Hermes.

Средният срок за разплащанията у нас остава малко по-къс от средния на глобално ниво, който според доклада на компанията за застраховки на кредити за 2019 г. e 64 дни. Прогнозата на експертите е за допълнително удължаване през 2020 г. до 66 дни и до рекордните 68 дни през 2021 г. Причина за това е COVID-19 и икономическата криза, която разпространението на вируса провокира и която ще накара компаниите да изберат стратегия за по-дълги периоди на разплащане като вариант да защитят бизнеса си. 

“Много е вероятно очакваното удължаване на срока за разплащане да се отрази и на българските компании, особено на тези, които работят с международни партньори, и е добре това да бъде отразено в стратегическото им планиране за минимализиране на риска”, коментира Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България, цитирана в прессъобщение от компанията.

В доклада се посочва още, че българският бизнес трябва да обърне внимание на задълбочаването на притеснителната тенденция в страната за удължаване на срока на блокиране на оборотния капитал. Според данните на Euler Hermes за 2019 г. той се увеличава с още 6 дни спрямо 2018 г. като достига рекордните 99 дни. Така България убедително се задържа на дъното на глобалната класация по този индикатор, който показва степента на финансова дисциплина на бизнеса и възможностите за освобождаване на средства за инвестиции, модернизация и експанзия.

На глобално ниво срокът за блокиране на оборотния капитал през 2019 г. е 69 дни. Позицията на България е значително по-неблагоприятна дори в сравнение с песимистичните прогнози за увеличение до 74 дни в световен мащаб през 2020 г. заради COVID-19 кризата.

Калкулирано в стойност това показва, че през настоящата година бизнесът на глобално ниво ще отдели 8 трилиона долара за оборотни средства вместо да ги насочи към инвестиции, модернизация, развитие на нови продукти, географска експанзия или покриване на дългове.

Най-уязвими по този показател на глобално ниво са секторите „Транспорт“, „Автомобилостроене“, „Текстил“ и „Търговия“, при които увеличението на срока на блокиране на оборотния капитал се очаква да нарасне най-много през 2020 г. Другите застрашени от криза на ликвидността са „Строителство“ и „Метали“, както и „Авиация“, която е с блокиран капитал за средно над 130 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още