fallback

Рибарски фирми ще получат банкови гаранции за 5,25 млн. лв.

За гаранционния инструмент може да се кандидатства до 31 март, съобщиха от Фонда на фондовете

12:48 | 29.06.22 г.

Фондът на фондовете ще подкрепи предприятията в сектор "Рибарство и аквакултури" с 5,25 млн. лева, осигурени по Програмата за морско дело и рибарство 2014 -2020 (ПМДР), съфинансирана от Европейския фонд за морско дело и рибарство, съобщиха от фонда.

Със средствата ще бъдат предоставяни индивидуални гаранции на банки в страната, за да бъде стимулирано кредитирането на устойчиви и жизнеспособни проекти, които са в съответствие с мерките по Програмата за инвестиции, свързани с производство, преработка и продажба на рибни продукти и аквакултури.

Банкови гаранции ще има и за проектни предложения, включени в изпълнението на стратегии за местно развитие и подобряване на икономическото и социално благополучие в рибарските общности.

От Фонда уверяват, че с гаранционния инструмент ще се създадат условия и предпоставки за преодоляване на затруднения достъп на бизнеса до финансиране в сектора, свързан с високия риск при оценката на банките на подобни проекти.

До 31 март догодина или до изчерпване на публичния ресурс, фирмите могат да кандидатстват за финансиране във всяка банка, която е сключила или ще сключи Рамково гаранционно споразумение с Фонда на фондовете за изпълнение на финансовия инструмент.

Гаранционният продукт ще обезпечава до 80% от всеки индивидуален или допълващ безвъзмездна помощ кредит по проект на Програмата за морско дело и рибарство 2014 -2020, при спазване на ограниченията за максимален размер на гаранцията до 1 млн. лева и условията на приложимия режим на държавни помощи.

Фирмите могат да кандидатстват, когато правят продуктивни инвестиции в аквакултурите в Сектори „Рециркулационни системи“ и „Изграждане на нови, както и разширяване и модернизация на съществуващи аквакултурни стопанства“.

Гаранциите при финансирането на проекти ще са за насърчаване на нови производители на аквакултури, развиващи устойчиви аквакултури. Те ще покриват и изпълнението на стратегиите за водено от общностите местно развитие, както и проекти за преработване на продуктите от  риболов и аквакултури.

Според финансовия инструмент на Фонд на фондовете, гарантираният кредит ще бъде отпускан от банката партньор при облекчени условия за инвестиционно финансиране, свързано с инвестицията оборотно финансиране (без револвиращ кредит и/или овърдрафт) или финансов лизинг със срок за погасяване от 12 до 120 месеца и гратисен период по главницата до 36 месеца (до 12 месеца за оборотно финансиране).  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
fallback