IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рибарски фирми ще получат банкови гаранции за 5,25 млн. лв.

За гаранционния инструмент може да се кандидатства до 31 март, съобщиха от Фонда на фондовете

12:48 | 29.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив&nbsp;Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фондът на фондовете ще подкрепи предприятията в сектор "Рибарство и аквакултури" с 5,25 млн. лева, осигурени по Програмата за морско дело и рибарство 2014 -2020 (ПМДР), съфинансирана от Европейския фонд за морско дело и рибарство, съобщиха от фонда.

Със средствата ще бъдат предоставяни индивидуални гаранции на банки в страната, за да бъде стимулирано кредитирането на устойчиви и жизнеспособни проекти, които са в съответствие с мерките по Програмата за инвестиции, свързани с производство, преработка и продажба на рибни продукти и аквакултури.

Банкови гаранции ще има и за проектни предложения, включени в изпълнението на стратегии за местно развитие и подобряване на икономическото и социално благополучие в рибарските общности.

От Фонда уверяват, че с гаранционния инструмент ще се създадат условия и предпоставки за преодоляване на затруднения достъп на бизнеса до финансиране в сектора, свързан с високия риск при оценката на банките на подобни проекти.

До 31 март догодина или до изчерпване на публичния ресурс, фирмите могат да кандидатстват за финансиране във всяка банка, която е сключила или ще сключи Рамково гаранционно споразумение с Фонда на фондовете за изпълнение на финансовия инструмент.

Гаранционният продукт ще обезпечава до 80% от всеки индивидуален или допълващ безвъзмездна помощ кредит по проект на Програмата за морско дело и рибарство 2014 -2020, при спазване на ограниченията за максимален размер на гаранцията до 1 млн. лева и условията на приложимия режим на държавни помощи.

Фирмите могат да кандидатстват, когато правят продуктивни инвестиции в аквакултурите в Сектори „Рециркулационни системи“ и „Изграждане на нови, както и разширяване и модернизация на съществуващи аквакултурни стопанства“.

Гаранциите при финансирането на проекти ще са за насърчаване на нови производители на аквакултури, развиващи устойчиви аквакултури. Те ще покриват и изпълнението на стратегиите за водено от общностите местно развитие, както и проекти за преработване на продуктите от  риболов и аквакултури.

Според финансовия инструмент на Фонд на фондовете, гарантираният кредит ще бъде отпускан от банката партньор при облекчени условия за инвестиционно финансиране, свързано с инвестицията оборотно финансиране (без револвиращ кредит и/или овърдрафт) или финансов лизинг със срок за погасяване от 12 до 120 месеца и гратисен период по главницата до 36 месеца (до 12 месеца за оборотно финансиране).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още