fallback

Асен Василев: Оставяме бюджетен дефицит, който позволява да влезем в еврозоната

Приоритет е осигуряването на средства за предсрочния вот и изпълнението на бюджета, заяви служебния министър на финансите Росица Велкова

17:12 | 02.08.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Финансовото състояние на държавата е стабилно, пътят на България към еврозоната е открит. Това декларира бившият финансов министър Асен Василев по време на церемонията за предаване на поста на служебния министър на финансите Росица Велкова, предава БТА.

"Оставяме финансите на държавата в стабилно състояние, бюджетният излишък е над 1,5 млрд. лева, има над 8,5 млрд. лева в хазната. Държавните финанси са по-стабилни, отколкото преди и с предвиден бюджетен дефицит, който ни позволява да влезем в еврозоната", каза Василев.

Той отчете, че бюджетните приходи вървят добре. Василев допълни, че през последната година е реализирана широка социална програма, постигнато е сериозно увеличение на доходите на пенсионерите, без това да доведе до допълнителен дефицит на бюджета и още държавни дългове. „Сега държавният дълг е с 2 млрд. лева по-малко от момента, когато поехме управлението. Това показва, че данъците могат да работят за всички“, каза Василев.

„Най-много се гордея, че можахме да направим социална програма и въпреки тежката криза държавните финанси са по-стабилни, отколкото преди и с предвиден бюджетен дефицит, който ни позволява да влезем в еврозоната“, заяви Василев. Той допълни: „Средствата от данъците да стигат до всички българи се разбра, че е възможно, а не само за малка група фирми“. 

„Ние бяхме 24-та държава, представила Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК, но ще сме 15-та държава, която може да получава средства“, допълни бившият финансов министър.

Асен Василев обясни, че международни консултанти са препоръчали държавата да не емитира дълг на пазарите в чужбина. По думите му следващият прозорец, в който страната може да емитира дълг в чужбина, ще е през септември.

Основен приоритет на Министерството на финансите е осигуряване на средства за произвеждане на изборите за парламент, гарантиране на ликвидност и събираемост на приходите, за да се гарантира изпълнението на бюджета, каза служебният министър на финансите Росица Велкова.

„Ще съставим базов бюджет за 2023 година, който може да ползва следващият кабинет. Ще продължим с плана за въвеждане на еврото“, каза още Велкова.

От думите ú стана ясно, че за намиране на средства МФ ще разчита както на вътрешния пазар, така и при излизане на международните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
fallback