IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Оставяме бюджетен дефицит, който позволява да влезем в еврозоната

Приоритет е осигуряването на средства за предсрочния вот и изпълнението на бюджета, заяви служебния министър на финансите Росица Велкова

17:12 | 02.08.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Асен Василев предаде властта на служебния министър на финансите Росица Велкова. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Асен Василев предаде властта на служебния министър на финансите Росица Велкова. Снимка: БГНЕС

 

Финансовото състояние на държавата е стабилно, пътят на България към еврозоната е открит. Това декларира бившият финансов министър Асен Василев по време на церемонията за предаване на поста на служебния министър на финансите Росица Велкова, предава БТА.

"Оставяме финансите на държавата в стабилно състояние, бюджетният излишък е над 1,5 млрд. лева, има над 8,5 млрд. лева в хазната. Държавните финанси са по-стабилни, отколкото преди и с предвиден бюджетен дефицит, който ни позволява да влезем в еврозоната", каза Василев.

Той отчете, че бюджетните приходи вървят добре. Василев допълни, че през последната година е реализирана широка социална програма, постигнато е сериозно увеличение на доходите на пенсионерите, без това да доведе до допълнителен дефицит на бюджета и още държавни дългове. „Сега държавният дълг е с 2 млрд. лева по-малко от момента, когато поехме управлението. Това показва, че данъците могат да работят за всички“, каза Василев.

„Най-много се гордея, че можахме да направим социална програма и въпреки тежката криза държавните финанси са по-стабилни, отколкото преди и с предвиден бюджетен дефицит, който ни позволява да влезем в еврозоната“, заяви Василев. Той допълни: „Средствата от данъците да стигат до всички българи се разбра, че е възможно, а не само за малка група фирми“. 

„Ние бяхме 24-та държава, представила Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК, но ще сме 15-та държава, която може да получава средства“, допълни бившият финансов министър.

Асен Василев обясни, че международни консултанти са препоръчали държавата да не емитира дълг на пазарите в чужбина. По думите му следващият прозорец, в който страната може да емитира дълг в чужбина, ще е през септември.

Основен приоритет на Министерството на финансите е осигуряване на средства за произвеждане на изборите за парламент, гарантиране на ликвидност и събираемост на приходите, за да се гарантира изпълнението на бюджета, каза служебният министър на финансите Росица Велкова.

„Ще съставим базов бюджет за 2023 година, който може да ползва следващият кабинет. Ще продължим с плана за въвеждане на еврото“, каза още Велкова.

От думите ú стана ясно, че за намиране на средства МФ ще разчита както на вътрешния пазар, така и при излизане на международните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 1 година
Кокорчо , никой не си е позволявал толкова буфериран бюджет . Инфлацията с пъти подценена и едни милиарди за капиталови разходи дето никой дори и не се опита да направи . По добре млъкни че ти ................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
scott
преди 1 година
така сте ми смешно-жалки.ВЪПРОСЪТ С ЕВРОЗОНАТА НЕ Е ВЪПРОС НА ДЕФИЦИТ ИЛИ ПАРИ.Там мача се игра и се каза: Хърватия да, България - не. Нема влизане дори с 0 евро бюджетен дефицит. Щото сте изгубили доверието, уважението и търпението на ЕС и ЕК. Натискай за еврозонес - Естония ше каже не / Боеко, повниш ли ЕСТОНИЯ? Таз дето искаше да си увеличи шанса за еврозоната като сдвои членството затам с нас? Дянков открадна 2 милярда от здравната каса уж за "критериите по бюджетния дефицит", тез, маастрихските.....ПОСЛЕ НЕ ПОДАДЕХМЕ МОЛБА, ЕСТОНИЯ ОСТАНА КАТО ГРЪМНАТА! ДАВАШЕ НИ БЕЗПЛАТНО ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ КАТ НЕЙНОТО ЗА СБЛИЖАВАНЕ НА КАНДИДАТКИТЕ. Та, забавихте я, откраднахте парите, но Естония е с ЕВРОН, ВАС И ХЪРВАТИЯ ВИ СЕ ИЗСМЕ В ЛИЦЕТО. ОЩЕ ПОВЕЧЕ: ЕСТОНИЯ има право на глас, щот последното при въвеждането на еврона е съгласие отн всички страни членки на еврозоната/. Ами Холандия? Винаги когато ЕГРМАНИЯ иска да каже не: ХОЛАНДИЯ ГО КАЗВА! ДОТЕК 2! Разбирам, че не искате еврозоната. ЗАЩО СЕ НАПЪВАТЕ И НИ ЗАНИМАВАТЕ? АБЕ, НИЕ У ШЕТГЕНЯ ЛИ СМЕ? Щото нема страна членка на еврозоната и да не е в шенген.....ОСТАВА ВИ САМО ХОДЪТ: ЕВРОН КАТО КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА! АМА ТОГАВА - кредитес нема, шокова терапия ама без поддръжка от родата. щот младите се земали без благословията на родителите.Та, спри да дуднеш. Още дуднене - ОЩЕ ПИСАНЕ. Да не фантазирате направно, не от лошо сърце.А,да, кво стана с 2 милярда на здравната каса? Дянков щел да ги върне, ама законът забрянявал да направи тава след 1-ви януари, требвало по стария бюджент..........и си ги откраднахте и почвам да бегам бате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още