IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки показаха изненадваща финансова стабилност

ЕЦБ съобщи, че банките са поискали финансиране за едва 131,9 млрд. евро вместо прогнозираните над 250 млрд. евро

16:31 | 30.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските банки показаха изненадваща финансова стабилност

Банковите институции в еврозоната поднесоха приятна изненада на днешния аукцион за неограничени като размер тримесечни кредити, организиран от Европейската централна банка. Това породи очаквания, че институцията няма да има проблеми със събирането на спасителните едногодишни заеми в размер на 442 млрд. евро, отпуснати на банките от еврозоната преди година.

Падежът на въпросните заеми е утре, а програмата няма да бъде подновявана. Това доведе до съмнения относно стабилността на финансовия сектор и се очакваше да подейства като стрес тест за системата, пише Financial Times.

ЕЦБ съобщи, че е предоставила тримесечни кредити за едва 131,9 млрд. евро на 171 банки. Предварителните прогнози на анализаторите бяха, че исканата сума ще достигне 250 млрд. евро или повече.

Данните показват, че притесненията около бъдещата ликвидност на банките и страховете за прекалено скъпата цена на финансиране на валутните пазари, може би са били преувеличени.

В четвъртък повече от 1 100 банки от еврозоната ще трябва да върнат едногодишни заеми на обща стойност 442 млрд. евро. Това е най-голямата сума, която ЕЦБ някога е отпускала при единична операция. Като алтернатива на 12-месечната ликвидност, ЕЦБ предоставя възможност за 3-месечни заеми.

Притесненията за ефекта от прекратяването на едногодишната програма за финансиране на централната банка, предизвика рязък спад на финансовите пазари през тази седмица и понижи стойността на еврото. Някои испански и германски банки изразиха загриженост, за прекратеното от страна на ЕЦБ едногодишно кредитиране, като посочиха че това ще допринесе за несигурността на пазарите.

Лихвеният процент, който ЕЦБ иска за новите тримесечни заеми е 1%, и е по-висок от нивата на валутните пазари. Въпреки това, анализаторите предвиждаха, че банките ще се възползват от предложените заеми.

Преди днешния аукцион данните на ЕЦБ показваха, че излишната ликвидност в еврозоната е около 300 млрд. евро, или с около 200 млрд. евро повече от нормалното. На база на предположението, че банките биха били щастливи да се завърнат към по-нормални нива на ликвидност, анализатори прогнозират, че връщането на едногодишните заеми за 442 млрд. евро биха принудили банковия сектор да търси допълнително финансиране от над 200 млрд. евро.

Като резултат от аукциона, еврото успява да се съвземе след силния си спад от вчера. Към 16:30 часа единната валута се движи с ръст от 0,42 на сто спрямо долара до 1,2237 EUR/USD. Срещу йената пък еврото напредва с 0,57 на сто до 108,42 йени за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още