IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция продаде ДЦК за 1,625 млрд. евро

Доходността на 26-седмичните гръцки ДЦК достигна 4,65% в сравнение с 4,55% при предишния аукцион през април

15:42 | 13.07.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Гърция продаде ДЦК за 1,625 млрд. евро

На първия облигационен търг след като Гърция прие спасителния план на ЕС и МВФ през май Гръцката агенция за управление на държавния дълг продаде във вторник 26-седмични ДЦК на стойност 1,625 млрд. евро при малко по-висока доходност и понижено търсене в сравнение с предишния търг през април, пише Wall Street Journal.

Основната цел на аукциона беше да се определи размера на обезпеченията, които местните банки, смятани за основни държатели на краткосрочен гръцки дълг, поддържат, но също и да се предостави пазарна възможност за инвеститори, които търсят висока възвращаемост, но не очакват Гърция да фалира през следващите няколко месеца.

„Днешните резултати не са изненада, след като все още има смисъл в това гръцките банки да купуват ДЦК на тези нива, а облигациите могат да бъдат рефинансирани от Европейската централна банка при 1%. Рисковете, пред които са изправени гръцките банки, до голяма степен са свързани със състоянието на държавата“, казва анализатор на базираната в Хелзинки Nordea. „Не трябва да правим друго заключение от днешния търг, освен че все още има търсене за много краткосрочен гръцки дълг“, допълва той.

Доходността на облигациите достигна 4,65% в сравнение с 4,55% при предишния аукцион през април.

„Резултатите предполагат сценарий на намаляване на напрежението“, казва Дейвид Шнауц, стратег на Commerzbank AG.

Аукционът е първият, след като Гърция се съгласи през май с условията на спасителен пакет за 110 млрд. евро от МВФ и ЕС, които предвиждат драстични финансови съкращения, имащи за цел да свалят бюджетния дефицит на страната до 8,1% от БВП през 2010 г. от 13,6% през 2009 г.

Междувременно Гърция се отказа от план за предлагане на 52-месечни ДЦК поради очакваната висока цена за подобна емисия. Гръцки ДЦК с матуритет през април 2011 г. се търгуват при доходност от между 6,0% и 6,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
sniper
преди 13 години
Ще ги печат на бавен огън, докато ги издоят максимално с високи те лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 13 години
е и какво ???....ще и позволят ли на Гърция да фалира най-после или е твърде скъпо удоволствие за ЕС че да и го позволи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още