IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отлага приемането на новите финансовите регулации

Европейският парламент иска по-строго регулиране на финансовия сектор, докато Съветът на министрите, представляващ европейските правителства, се противопоставя

12:21 | 15.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС отлага приемането на новите финансовите регулации

Европейският съюз (ЕС) няма да достигне споразумение за новите регулации на финансовия сектор преди началото на август, което отлага финализирането на сделката най-рано до септември, пише Wall Street Journal.

Европейският парламент и Съветът на министрите, представляващ европейските правителства, предлагат две различни версии на законодателните промени. Двете институции не могат да постигнат съгласие за това какви правомощия да бъдат дадени на трите нови агенции, които ще регулират банките, застрахователните компании и инвестиционните посредници.

Парламентът иска по-големи правомощия за агенциите – например да имат право директно да регулират големите банките в случай на криза, докато някои европейски правителства, начело с това на Великобритания, искат да запазят властта на националните регулаторни органи.

До този момент разговорите за изглаждането на различията между Парламента и Съвета на министрите с посредничеството на Европейската комисия не дават резултат.

„За да предотвратим бъдещи кризи, задължително е властите да имат легалното право да се намесват на пазара“, казва Свен Гиголд от Зелената партия в Европейския парламент.

Все пак Парламентът показа, че е готов при определени условия да се съгласи на искането на министрите, банковият регулатор да бъде базиран в Лондон. Проектозаконът на Парламента предвижда трите нови регулаторни органа да бъдат базирани във Франкфурт.

В друга точка на разногласие с Парламента, Съветът на министрите иска налагането на клауза, даваща право на националните правителства, да игнорират решения на новите регулаторни агенции, които оказват влияние върху националните бюджети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още