fallback

Трише: Европейците подценяват своите проблеми

Трябва ни нов съвет, който да анализира и контролира икономическите политики на страните членки, казва шефът на ЕЦБ

18:56 | 27.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Европейските страни постоянно подценяват проблемите със своите бюджетни дефицити. Това заяви в понеделник управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише.

Той отново призова да бъде създаден специален съвет, който да анализира и контролира икономическите политики на страните членки на Европейския съюз (ЕС).

В изказване пред евродепутатите в Брюксел Трише обясни, че този съвет ще представлява второ мнение в рамките на ЕС, след Европейската комисия, с което ще се изследват бюджетните политики и ще се консултират държавите в случай на необходимост, съобщава АФП.

„Независимостта на анализа, преценката и контрола не бива никога вече да бъде поставяна под съмнение”, подчертава Жан-Клод Трише.

„Моето впечатление е, че в областта на контрола на стабилните бюджетни политики никога не сме действали на максимума на възможностите си”, казва още той.

„Перманентно се подценява това, което е необходимо в тази област, най-вече в еврозоната”, допълва шефът на ЕЦБ. По думите му съществува „странно подценяване” от страна на европейските държави относно мащаба на техните проблеми и пътя, който трябва да бъде извървян, за да се стабилизират държавните финанси.

Сега обаче, след като дълговата криза разтърси еврозоната през пролетта, „всички знаят, че е много важно” да се следват европейските критерии за държавен дълг и дефицит, заявява Трише.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:55 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още