IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС с нова надзорна рамка от 1 януари 2011 г.

Създават се четири нови надзорни органа, отговарящи за системния риск, банковия надзор, търговията с ценни книжа и застраховането

17:23 | 03.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕС с нова надзорна рамка от 1 януари 2011 г.

След продължителни преговори, продължили близо година, Европейският парламент, Европейската комисия и Съветът на Европейския съюз са постигнали политическо съгласие за създаването на нова обща европейска надзорна рамка.

Решението е било взето вчера и влиза в сила от 1 януари 2011 г., става ясно от прессъобщение на БНБ.

Европейската надзорна рамка ще включва Европейски съвет за системен риск, Европейски банков орган, Европейски орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване и Европейски орган за ценни книжа и пазари.

По този начин за първи път на европейско равнище ще има инструменти за идентифициране на рискове и предотвратяване на кризи в европейската финансова система. ЕК предвижда да се въведат ефективни средства за по-добър контрол за участниците на финансовия пазар, което ще доведе до координирани и по-бързи действия за защита на икономиката и гражданите на Европейския съюз (ЕС).

Европейският съвет за системен риск ще осъществява надзор върху финансовата система на ЕС. Целта е предотвратяване и намаляване на системните рискове, избягване на мащабни финансови сътресения и безпрепятствено функциониране на вътрешния пазар.

За тази цел Европейският съвет за системен риск ще извършва оценка на рисковете за стабилността на европейската финансова система и ще предупреждава при системни рискове, като дава препоръки за справянето с тях. Препоръките няма да имат задължителни за адресатите.

Европейският съвет за системен риск ще се председателства от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ). От българска страна представител ще бъде управителят на Българската народна банка Иван Искров.

За усъвършенстване на надзора на банковия сектор на европейско ниво се създава Европейски банков орган. Неговата задача ще бъде да координира и наблюдава дейността на големите европейски банкови групи и да предлага стандарти и указания към националните надзорни органи, следейки за тяхното прилагане.

Създаването на този регулаторен орган няма да отнеме правомощията на националните надзорни органи и те ще продължават да упражняват ежедневен надзор над отделните финансови институции. Неговият председател ще се избира от Съвета на надзорниците, в който от българска страна ще участва подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Банков надзор” Румен Симеонов.

Комисията за финансов надзор (КФН) на свой ред ще представлява страната ни в Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване, както и в Европейския орган за ценни книжа и пазари.

Според европейския комисар по вътрешните пазари Мишел Барние реформата на финансовия надзор е първа по рода си за Европа и никъде по света няма подобна надзорна рамка. Според него тя ще направи Европа по-безопасно и привлекателно място за инвеститорите, заяви той след вчерашната среща пред MarketWatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Пенчев
преди 13 години
Още бюрократски гърла за пълнене.Ето затова ЕС няма да стане световен лидер-прекалено бюрократизирана и тромава структура е.Като прибавим и факта,че всяка страна-членка дърпа чергата към себе си,можем спокойно да отпишем Европа от битката за световен водач поне в близките 50 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още