IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел иска промяна на договора за ЕС

Много европейски правителства настръхват дори само при споменаването на възможността за ново отваряне на договора от Лисабон

15:43 | 28.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Меркел иска промяна на договора за ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел хвърли ръкавицата на партньорите си от Европейския съюз, като настоя, че промяна в договора за ЕС е основна част от пакета от мерки, който ще гарантира бъдещата стабилност на еврозоната, пише Financial Times.

Канцлерът потвърди решимостта на правителството в Берлин да убеди страните от ЕС, че дългосрочната политика за предотвратяване на бъдещи финансови кризи трябва да бъде заложена в договора от Лисабон по начин, по който да стане „правно неизменима“.

Германия иска приемането на постоянен „механизъм за разрешаване на кризи“ в еврозоната, който да замени спасителния фонд от 440 млрд. евро, за който европейските финансови министри се споразумяха през май. Германия настоява за отнемане на правото на глас на провинили се страни при вземане на решения на европейско ниво като „последен механизъм“ за налагане на стриктни ограничения за нивата на публичния дълг и бюджетните дефицити.

Меркел подчерта, че нейното одобрение за по-строги санкции за осигуряване на бюджетна дисциплина в 16-те страни от еврозоната е свързано с постигането на споразумение от 27-те страни членки на ЕС за промяна на договора.

„Това е общ пакет“, казва тя, допълвайки, че на предстоящата среща на върха в Брюксел трябва да бъдат приети ясни инструкции за изготвянето на предложение за частична промяна на договора до 11-ти март 2011 г.

Много европейски правителства настръхват дори само при споменаването на възможността за ново отваряне на договора от Лисабон, който беше приет след 10 години мъчителни преговори.

Договорът излага основните правила за съществуването на ЕС и включва специална клауза, според която отделните страни са лично отговорни за нивата на дълговете и дефицитите си.

Берлин се аргументира, че постоянен механизъм за защита от кризи - включително правила за преструктуриране на дългове и финансова подкрепа – не може да бъдат приет без промяна на въпросната клауза. Това би позволило прилагането на извънредни мерки за справяне с финансови кризи, които заплашват стабилността на целия валутен съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
tezi koito vavedaha EUR prekrasno znaiat 4e v dogovora e napisano 4e ne moje da ima pove4e ot 4% defitsit - zashto tova ne se spazvaako podobno neshto se napishe v oshte edin dogovor nishto ne pre4i da bade narushavanoFrantsia nikoga ne e spazvala 4% defitsit - da ne bi da gi izritaha ot EU ili neshto drugo im napravihakogato oba4e stava duma za Gartsia neshtata sa drugi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още