IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor’s може да намали рейтинга на Португалия

Най-тревожна според рейтинговата агенция е неспособността на правителството да намали дефицита по текущата си сметка

14:22 | 01.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Standard & Poor’s може да намали рейтинга на Португалия

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's може да понижи оценката си за рисковия профил на държавните облигации на Португалия заради вероятността тя да стане следващата страна от еврозоната, която ще потърси външна финансова помощ.

Португалското правителство на няколко пъти отрече през последните дни спекулациите, че е подложено на натиск от някои страни от еврозоната да започне преговори за отпускането на спасителен заем, пише Financial Times.

Анализаторите на рейтинговата агенция посочват, че рисковете пред платежоспособността на Португалия произтичат от несигурността за това дали правителството ще може да си набави нужното му финансиране, с което да посрещне задълженията си по изтичащите държавни ценни книжа.

Кредитният рейтинг по дългосрочните държавни облигации на Португалия е „А-“ по скалата на Standard & Poor's, а по краткосрочните държавни ценни книжа е „А-2“. От рейтинговата агенция посочват, че са поставили рейтинга на Португалия под наблюдение през следващите три месеца.

Дори и да бъде понижена, оценката по ДЦК на страната ще остане в инвестиционния клас, допълват от Standard & Poor's.

В доклада на агенцията се изтъква безпокойството, че европейските лидери не правят достатъчно за овладяване на дълговата криза, която принуди Гърция и Ирландия да търсят външна финансова помощ през тази година.

В края на ноември рисковите премии по държавните облигации на Испания, Италия и Белгия стигнаха рекордно високи нива, а лихвените проценти по продадените от Португалия вчера едногодишни ДЦК се повишиха до 5,28% в сравнение с 4,81% преди две седмици.

Емисията ДЦК за 500 млн. евро е била презаписана 2,5 пъти, което сигнализира за силен интерес от страна на инвеститорите.

Най-тревожна според рейтинговата агенция е неспособността на правителството да намали дефицита по текущата си сметка. Според Standard & Poor's португалската икономика ще се свие с поне 2% през тази година отчасти заради слабата политика на правителството за насърчаване на гъвкавостта на пазара на труда и производителността.

Кредитният рейтинг на Португалия бе понижен от Standard & Poor's през април до „А-“ от „А+“ . Moody's, която дава оценка А1 на португалските облигации, заяви на 18 октомври, че правителството отговаря "адекватно" на пазарния натиск за намаляване на дефицита, въпреки че дългосрочните икономически перспективи пред страната са причина за безпокойство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още