IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриален шпионаж застрашава ключови активи на Renault

Изтичането на информация от компанията засяга разработки за електрически автомобили

17:24 | 06.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриален шпионаж застрашава ключови активи на Renault

Френският производител на автомобили Renault заяви, че индустриален шпионаж представлява сериозна заплаха за „стратегически активи“ на компанията, предаде BBC.

Изявлението на ръководството идва ден, след като Renault съкрати трима от най-висшестоящите си мениджъри заради за разследване за възможно изтичане на важна тайна информация за електрически автомобили, разработвани от компанията.

В коментар по този въпрос френският министър на промишлеността Ерик Бесон предупреди, че страната е изправена на ръба на „икономическа война“.

Той определи ситуацията в Renault като „много сериозна“.

„Изразът икономическа война, макар и понякога скандален, в този случай е много на място“, заяви той за френското радио RTL.

„Изглежда, че случаят касае електрически автомобили, но не искам да разкривам нищо повече“, е казал още френският министър на промишлеността.

Той е приканил френските компании, които са получили обществени средства по време на рецесията, да подобрят своята сигурност.

Нарушаване на фирмената етика

Старшият вицепрезидент на Renault Кристиян Юсон заяви пред АФП, че провинилите се мениджъри са имали „особено важно стратегическо положение“ в компанията. От Renault са отказали да съобщят имената им заради Кодекса на труда във Франция.

Разследване е открило редица доказателства, които са показали, че действията на тримата мениджъри са в противоречие с етиката на Renault. Те съзнателно и умишлено са поставяли на риск активи на компанията, разкрива още Юсон.

Един от тримата съкратени висши мениджъри е член на управителния съвет на компанията. Тримата са получили възможност да отговорят на обвиненията, предявени срещу тях, преди да бъдат санкционирани от Renault.

Автомобилният производител, заедно с азиатския си партньор Nissan, инвестира сериозно в развиване на технологии за електрически автомобили.

Двете автомобилни компании планират да пуснат на пазара серия нови електрически автомобили и други електрически превозни средства през следващите две години.

Според тях изцяло електрическите автомобили са най-доброто дългосрочно решение за намаляването на въглеродните емисии от автомобилите.

Конкурентите им от General Motors и Toyota, които са двете автомобилни компании в света с най-големи продажби, вместо това инвестират в хибридни автомобили, които едновременно използват бензинов и електрически двигател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още