IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски компании са замесени в индустриалния шпионаж над Renault

Renault е проследила плащания от китайска държавна компания към банкови сметки на нейни мениджъри в Лихтенщайн и Швейцария

15:54 | 13.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Китайски компании са замесени в индустриалния шпионаж над Renault

Разследване на френската автомобилна компания Renault, чиито разработки за електрически автомобили станаха жертва на предполагаем индустриален шпионаж, е показало, че няколко китайски компании са били замесени, пише Bloomberg.

Участник в разследването, пожелал да запази анонимност, е разкрил пред Bloomberg, че уликите водят и към една чуждестранна компания извън Китай. Той е отказал да разкрие имената на китайските компании, както и коя е втората страна, взела участие в индустриалния шпионаж.

От Renault междувременно обявиха, че са провели окончателни разговори с тримата заподозрени в изтичането на информация мениджъри от компанията преди вероятното им уволнение заради „сериозни нарушения“.

Разследването на Renault е започнало преди пет месеца, като е успяло да проследи плащания от китайската държавна компания State Grid Corp. of China към банкови сметки в Лихтенщайн и Швейцария, открити на името на двама от тримата уличени в изтичането на фирмена информация мениджъри.

Говорител на китайското външно министерство отхвърли обвиненията като безпочвени и безотговорни по време на конференция в Пекин по-рано тази седмица.

Renault възнамерява да подаде жалба за наказателно производство до прокуратурата в Париж през тази седмица, посочи говорителката на компанията Каролин Ди Жизел.

Renault и нейният партньор в разработката на технологии за електромобили Nissan са инвестирали общо 4 млрд. евро в разработки в тази област, включително за литиево-йонни батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Future
преди 13 години
това ми прилича на поредната голяма афера с корпоративни интереси, интересно как ще се развие случая, но набира доста популярност като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още