IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисари призовават ЕС да проверява чуждестранните инвестиции

Въпросът е повдигнат, след като италиански и френски компании бяха почти победени на търг от китайска конкурентна фирма

20:12 | 28.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Еврокомисари призовават ЕС да проверява чуждестранните инвестиции

Водещи представители на ЕС призоваха за проучване на чуждестранните инвестиции на фона на нарастващите опасения, че Китай заграбва най-добрите промишлени активи на ЕС, съобщиха днес източници от евросъюза, цитирани от ДПА.

Европейският комисар по индустрията и предприемачеството Антонио Таяни и колегата му Мишел Барние, който отговаря за вътрешния пазар и финансовите услуги, са изпратили писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу с молба въпросът да бъде включен в дневния ред.

"Не става дума за протекционизъм, а за защита", уточни представител на ЕС, който е видял писмото. Източникът на ДПА добави, че Китай, Русия, Япония и САЩ вече прилагат правила за проверяване на чуждестранните инвестиции.

Подобни правила има и в няколко страни членки на ЕС като Великобритания, Франция, Италия и Полша.

В писмото на Таяни и Барние не се посочва изрично някоя трета страна. Въпросът е повдигнат обаче, след като италиански и френски компании бяха почти победени на търг от китайска конкурентна фирма в надпреварата за купуването на холандския производител на кабели Draka. Търгът в крайна сметка бе спечелен от италианската Prysmian, отбелязва ДПА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Nik_Chankov
преди 13 години
Еврокомисари а не комираси :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Ogibogi
преди 13 години
ЕС и САЩ са си виновни за това с времето, когато те инвестираха и продаваха ноу-хау на Китай, образоваха и модернизираха тяхната икономика и производство, вместо да насочат поне 30% от инвестициите си в европа, сега им се враща с изкупуване на тяхните фирми, активи и пазари. Защита?! Вече е късно, но най лошото предстои... не им стига, продължават да наливат пари в Китай, Индия, Русия и Бразилия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още