IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция може временно да излезе от Шенген заради имигрантите от Тунис и Либия

Напливът на имигранти е през Италия, която им осигурява шестмесечни разрешителни за зоната

13:37 | 23.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Франция може временно да излезе от Шенген заради имигрантите от Тунис и Либия

Франция обмисля временно да прекрати задълженията си по Шенгенския договор за свободно придвижване на хора.

Това твърди агенция Ройтерс, като се позовава на източник, близък до Елисейския дворец. Причината е притокът на имигранти от Тунис и Либия през Италия.

От Брюксел заявиха, че не са уведомявани за подобно намерение. Темата ще е водеща на срещата във вторник между Силвио Берлускони и Никола Саркози.

Навлизането на хилядите нелегални имигранти на френска територия е системно "нарушаване" на една от външните граници на Европейския съюз и затова Париж обмисля временно възобновяване контрола по границите, съобщава агенция Ройтерс.

От Брюксел припомниха, че страните от Шенгенската зона могат да подновяват граничните проверки за период от 30 дни, когато има сериозна заплаха за обществения ред или за вътрешната сигурност. Шенгенското споразумение обаче изключва каквото и да било прекратяване на прилагането му.

Радикалната мярка би била кулминацията на конфликта между Франция и Италия. Двете страни от месеци са в изострени отношения заради наплива на нелегални имигранти през италианската граница, които открито признават, че искат да отидат при свои роднини във Франция.

Италия улесни придвижването им, като им осигури временни разрешителни за Шенген за период от шест месеца.

Френският вътрешен министър Клод Геан изтъкна, че страната му има право да връща всеки имигрант с временно разрешително, който не разполага с достатъчно финансови средства, за да се издържа по време на престоя си във втора европейска страна и да се върне обратно в родината си.

Париж, освен това, напомни на Рим правилото в шенгенското законодателство, че първата страна, в която влязат мигрантите, е тази, която трябва да се заеме с управлението на имигрантския поток.

(БНТ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още