fallback

Handelsblatt: До 10 години Германия излиза от атомната енергетика

Германското правителство е взело решение за още по-бързо излизане от ядрената енергетика, според вестника до десет години и последният немски реактор ще бъде затворен

13:23 | 02.05.11 г. 8
Автор - снимка
Създател

Според Меркел енергийното бъдеще на Германия е във възобновяемите енергийни източници
Снимка: Ройтерс

Федералният канцлер Ангела Меркел обвърза излизането на Германия от ядрената енергетика с твърда дата вместо със специфичния за всяка централа срок. Това искане вече е било обсъдено с министъра на околната среда Норберт Рьотген и директора на германския кабинет Роланд Пофала в края на миналата седмица, пише Handelsblatt, като се позовава на правителствени източници.

Определянето на остатъчни срокове за дейност на всяка една централа беше част от стратегията за излизане от атомната енергетика, която през 2002 г. беше изготвена от тогавашното коалиционно правителство на Герхард Шрьодер, на зелените и социалдемократите, и одобрена от операторите. Законът предвиждаше пълно спиране на ядрените централи през 2022 или 2023 година.

В края на миналата година кабинетът на Меркел също обвърза затварянето на реакторите със специфични количества ток и специфични срокове. Ако реакторът изработи договорените количества, му се дърпа шалтера.

На практика това решение оставяше място за маневри на операторите. Ако например даден реактор работи с намален капацитет или прави по-дълги почивки за ревизионни дейности, срокът за спирането му се удължава.

Меркел, Рьотген и Пофала са решили да ограничат тази възможност за маневриране и вместо това да заложат на твърди срокове. При това ще бъде избрана година, близка до първоначално предвидените срокове за изключване и на последната германска АЕЦ - 2022 или 2023 г.

Решението на кабинета се подкрепя от създадената от самата Меркел комисия „Сигурно енергийно подаване“. Същевременно обаче процесът трябвало да се съблюдава стриктно.

Същевременно и от Германската социалдемократическа партия поставиха условията си, при които ще подкрепят решението. „Седемте стари реактора и АЕЦ Крюмел трябва да останат затворени. Излизането от атомната енергетика трябва да се случи до края на 2020 г.“, настоява председателят на партията Зигмар Габриел. Също така трябвало окончателно да бъде решен и въпросът с ядрените хранилища.

След избухването на атомната криза в Япония Ангела Меркел направи обратен завой в иначе проатомната политика и обяви тримесечен мораториум върху удължаването на експлоатационните срокове на всички германски централи. Канцлерът временно затвори и седем атомни централи, построени преди 1980 година. Тя също така постави под въпрос и удължаването на срока на експлоатация на 17 АЕЦ средно с 12 години, което бе одобрено няколко месеца по-рано.

Според Рьотген 80% от германците одобряват изключването на атомните централи, които произвеждат около 23%  от електричеството в страната, и заменянето им за около десетилетие с възобновяеми енергийни източници, които сега осигуряват 17% от потребяваната в Германия енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още