IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Handelsblatt: До 10 години Германия излиза от атомната енергетика

Германското правителство е взело решение за още по-бързо излизане от ядрената енергетика, според вестника до десет години и последният немски реактор ще бъде затворен

13:23 | 02.05.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Според Меркел енергийното бъдеще на Германия е във възобновяемите енергийни източници<br />
	<em>Снимка: </em>Ройтерс</p>

Според Меркел енергийното бъдеще на Германия е във възобновяемите енергийни източници
Снимка: Ройтерс

Федералният канцлер Ангела Меркел обвърза излизането на Германия от ядрената енергетика с твърда дата вместо със специфичния за всяка централа срок. Това искане вече е било обсъдено с министъра на околната среда Норберт Рьотген и директора на германския кабинет Роланд Пофала в края на миналата седмица, пише Handelsblatt, като се позовава на правителствени източници.

Определянето на остатъчни срокове за дейност на всяка една централа беше част от стратегията за излизане от атомната енергетика, която през 2002 г. беше изготвена от тогавашното коалиционно правителство на Герхард Шрьодер, на зелените и социалдемократите, и одобрена от операторите. Законът предвиждаше пълно спиране на ядрените централи през 2022 или 2023 година.

В края на миналата година кабинетът на Меркел също обвърза затварянето на реакторите със специфични количества ток и специфични срокове. Ако реакторът изработи договорените количества, му се дърпа шалтера.

На практика това решение оставяше място за маневри на операторите. Ако например даден реактор работи с намален капацитет или прави по-дълги почивки за ревизионни дейности, срокът за спирането му се удължава.

Меркел, Рьотген и Пофала са решили да ограничат тази възможност за маневриране и вместо това да заложат на твърди срокове. При това ще бъде избрана година, близка до първоначално предвидените срокове за изключване и на последната германска АЕЦ - 2022 или 2023 г.

Решението на кабинета се подкрепя от създадената от самата Меркел комисия „Сигурно енергийно подаване“. Същевременно обаче процесът трябвало да се съблюдава стриктно.

Същевременно и от Германската социалдемократическа партия поставиха условията си, при които ще подкрепят решението. „Седемте стари реактора и АЕЦ Крюмел трябва да останат затворени. Излизането от атомната енергетика трябва да се случи до края на 2020 г.“, настоява председателят на партията Зигмар Габриел. Също така трябвало окончателно да бъде решен и въпросът с ядрените хранилища.

След избухването на атомната криза в Япония Ангела Меркел направи обратен завой в иначе проатомната политика и обяви тримесечен мораториум върху удължаването на експлоатационните срокове на всички германски централи. Канцлерът временно затвори и седем атомни централи, построени преди 1980 година. Тя също така постави под въпрос и удължаването на срока на експлоатация на 17 АЕЦ средно с 12 години, което бе одобрено няколко месеца по-рано.

Според Рьотген 80% от германците одобряват изключването на атомните централи, които произвеждат около 23%  от електричеството в страната, и заменянето им за около десетилетие с възобновяеми енергийни източници, които сега осигуряват 17% от потребяваната в Германия енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 13 години
Скрамно мнение:В момента, всичко се движи на емоции - като допре ножа до кокала, нещата изглеждат другояче. Ще рече, че Германия няма да излезе от ядрената енергетика. Просто шум от вятърни перки и отблясък от слънчеви панели, нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
ivcho_slivcho
преди 13 години
Германия е най-големият замърсител в Европа с въглеродни емисии от ТЕЦ-овете си. И вместо да се занимава с тяхното извеждане от експлоатация и да модернизира АЕЦ, тя е яхнала вълната на некомпетентното мнение на германското население по въпроса, така че Меркел да не си отслабва позициите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 13 години
и как ще произвеждат ел.енергия?нека кажат за неконвенционалните методи който ги ползват в антарктика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 13 години
И както Австрия ще се удря в гърдите, че е неатомна държава а тихомълком ще внася електроенергия от атомните централи в източна европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
FINTA
преди 13 години
Нали знаеш, че избора за Белене е или да дадем 1 милиард и да нямаме нищо за обезщетение, или да дадем 6 и да имаме централа. И ние не сме Германия, за да можем да си позволим да затворим Козлодуй и да построим ветропаркове и т.н. Щото тока като стане 50 стотинки киловата и Държавицата ни ще фалира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Balgarian35
преди 13 години
В България управляващите са на мнение ,че ВЕИ са черни дяволи и на 21.04.2011 се прие безумният закон за ВЕИ. Относно Белене-управляващите правят това което което най-добре-нищо, а в същото време проекта продължава да гълта ресурси + това, руснаците да заплашват държавата със съд за много парички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 13 години
нека каже в нюшвабеланд(земя на кралица мод) с какво произвеждат ел. енергия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
melon
преди 13 години
В България, защото сме по-умни и по-стриктни от гермаците ще си строим руски атомни централи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още