IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа върви към „умни мрежи” и „умни електромери"

"Умните електромери" струват около 200 евро, необходимо ли е още сега да се въвеждат?

21:37 | 15.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европа върви към „умни мрежи” и „умни електромери"

Необходимостта от електроенергия в Европа ще расте годишно средно с 1,5% и за развитието и обновяването на електроенергийната мрежа, вкл. присъединяването на съоръжения за ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), до 2030 г. ще са необходими инвестиции в размер на 436 млрд. евро.

Това съобщиха от Асоциацията на електрическата индустрия в Европа по време на проведената в София Международна конференция за енергийна ефективност и ВЕИ.

Голяма част от тези инвестиции ще са насочени към изграждане на т.нар. „умни мрежи" (smart grids). Най-общо казано, тези мрежи позволяват „складиране“ на електроенергия за определени часове от денонощието, когато има излишък, за да може да се ползва през други, когато е необходима.

От европейската асоциация смятат, че след като около 35% от електроенергията е прадназначена за битовите потребители, то те трябва „да имат думата” при вземането на важните решния за развитието на „умните мрежи” и за начините за по-ефективно ползване на електричество.

С тази цел, в Италия и Швеция вече всички домакинства имат монтирани oт т.нар. „умни електромери”, където абонатите могат да наблюдават едновременно няколко показателя за ползваната от тях електроенергия, като тази информация отива у доставчика на електричество.

Оказало се обаче, че доставчиците били „заляти” от информация, която трудно се обработва, а информацията е необходима, за да се разбере как по-ефективно да се ползва електроенергията, така че освен да се пести, по възможност част от ползването в пиковите часове да се премести в друго време на денонощието.

В Дания и Финладия над една четвърт от домакинствата имат „умни електромери”, в други страни от Европейския съюз те са по-малко, а в някои страни, в т.ч. България, изобщо няма.

Енергийни експерти от Германия същевременно обърнаха внимание, че при внедряването на „умните електромери” трябва да се мисли и за тяхната цена, т.е. дали навсякъде са необходими.

Това е така, защото при домакинство, което ползва повече ток и има на покрива слънчеви панели, „умен електромер” е необходим, но в други случаи поне засега такава инвестиция не е необходима, особено като се има предвид, че един „умен електромер” струва средно около 200 евро.

В тази насока изказаха становище и енергийни експерти от Румъния. Беше посочено, че сега около 10% от европейските домакинства имат монтирани „умни електромери”, обаче още няма единни технически стандарти какви точно показатели да отчитат тези уреди и коя част от информацията би била задължителна за отчитане, на фона на високата стойност на уредите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още