IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото правителство дължи повече на германските, отколкото на френските банки

Експозицията на немските финансови институции е в размер на 22,7 млрд. долара, около 15 млрд. долара държат френски банки

14:02 | 06.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Гръцкото правителство дължи повече на германските, отколкото на френските банки

Германските банки са държали гръцки ДЦК за 22,7 млрд. долара през миналата година. Това прави банковата система в страната най-голям кредитор на гръцкото правителство от банковите системи на всички страни, които се отчитат пред Банката за международни разплащания (БМР).

Това прави германските банки вероятна страна в преговорите по сделки за разпределянето на дълговата тежест при евентуално преструктуриране на гръцкия дълг, разкрива доклад на институцията, цитиран от Bloomberg.

Френските банки, предвождащи група кредитори с обща експозиция към гръцки дълг от 56,7 млрд. долара, изостават от германските банки, като “търсят” от Гърция 15 млрд. долара, се казва в последния доклад на базираната в Базел Швейцария BIS.

Общата експозиция на френските банки обаче “се надува“ с още 39,6 млрд. долара, когато се отчетат и заемите. предоставени на гръцки компании и домакинства, най-вече чрез гръцкото подразделение на Credit Agricole SA Emporiki Bank SA.

В същото време в Гърция няма оперираща голяма германска банка.

В края на 2010 г. гръцкият правителствен дълг, държан от банките в страни, отчитащи се пред БМР, е възлизал на 54,2 млрд. долара, от които 96% са собственост на европейски финансови институции. На Германия и Франция се падат общо 69% от тази сума.

Брюксел подготвя нов спасителен пакет за Гърция, който включва „доброволно“ участие на инвеститорите, след като миналата седмица Европейският съюз (ЕС) и Международният валутен фонд (МВФ) одобриха отпускането на петия транш от настоящия спасителния пакет за страната в размер на 110 млрд. евро.

Сред най-големите собственици на гръцки дълг сред не-гръцките европейски банки се нареждат BNP Paribas с 5 млрд. евро,  Dexia SA с 3,5 млрд. евро, Commerzbank AG с 3 млрд. евро, Societe Generale SA с 2,7 млрд. евро,  ING Groep NV с 2,4 млрд. евро и Deutsche Bank AG с 1,6 млрд. евро, се казва в публикуван миналия месец доклад на Goldman Sachs Group Inc.

„Отдавна твърдим, че гръцкият правителствен дълг е доста концентриран“, казва Шериф Хамид, анализатор на  Barclays Capital. „Основните 30 кредитори държат около две трети от гръцкия дълг и това трябва да улесни преговорите за преструктурирането“.

Гръцкият дълг възлиза на 340 млрд. евро. FMS Wertmanagement GmbH  държи 7,4 млрд. евро, но тази сума не е включена в доклада на BIS, защото  FMS не е банка.

В доклада не е включена и експозицията на Европейската централна банка (ЕЦБ), която според Citigroup Inc. възлиза на 50 млрд. евро. Според Goldman Sachs гръцките банки държат около 60 млрд. евро от дълга на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още