IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще получи следващия транш от спасителния заем

Според Жан-Клод Юнкер траншът от 12 млрд. евро ще бъде изплатен и засега Гърция ще избегне фалита

19:32 | 03.06.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Гърция ще получи следващия транш от спасителния заем

Европейският съюз (ЕС), Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) са се съгласили да преведат следващия транш от финансовата помощ за Гърция, като най-вероятно това ще стане през юли, предава АФП.

След продължителни разговори през последните четири седмици институциите се споразумяха Гърция да получи финансирането, за да може да посрещне изискванията за провеждане на политики, уговорени при отпускането на спасителния заем. 

„Въз основа на съгласуван пакет от политики, дискусиите за финансиране на гръцката икономическа програма се очаква да се проведат през следващите седмици”, гласи изявление на ЕС, МВФ и Европейската централна банка.

„Когато този процес завърши и последва одобрение на управителния съвет на МВФ и Еврогрупата на финансовите министри, следващият транш ще бъде налице, най-вероятно, в началото на юли. 

Според ръководителя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер новите изплащания към Атина са възможни, при положение, че частният сектор (банки) също участва на доброволни начала. Изказването си Юнкер направи след среща с гръцкия премиер Георгиос Папандреу в Люксембург днес, пише Handelsblatt. По време на срещата между двамата държавни лидери  Атина обяви, че четириседмичният одит на гръцките финанси на експерти на ЕС и МВФ е завършил "положително".

Междувременно Папандреу се ангажира да приложи без отсрочка исканата от ЕС и МВФ рестриктивна програма, както и да продължи да търси национален консенсус по тази програма въпреки първоначалния неуспех, предаде АФП.

След среща между лидерите на представените в парламента партии, която завърши без консенсус, премиерът заяви, че правителството е решено да изведе страната от кризата и ще изпълни тази мисия с или без подкрепата на останалите политически партии.

Както стана ясно по-рано през деня, Гърция планира нови мерки за строги икономически ограничения, нужни за избягване на нова криза с дълга. Бюджетният план ще включва по-бърз темп на приватизациите и мерки на стойност 6,4 млрд. евро, включващи и определени данъчни увеличения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
dani de vito
преди 12 години
Има да завиждат на Беларус горките , как си свали рублата за една нощ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Отлагат ескалиране на кризата за "по-късно време", но с по-големи щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Това въобще не е изненада , защо направо не им пратят едно трилионче за да са спокойни че гърците няма да фалират. Те и едно трилионче ще му намерят мястото , като си раздадат по 144 заплати и ще го оправдаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още