IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще представи нов план за икономии

Бюджетният план ще включва по-бърз темп на приватизациите и мерки на стойност 6,4 млрд. евро

21:09 | 02.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Гърция ще представи нов план за икономии

Гърция възнамерява да представи нов план за икономии утре и очаква отпускане на следващия транш от заемите в размер на 110 млрд. евро, които страната получава от година насам за преодоляване на дълговата й криза, съобщи правителствен представител, цитиран от Ройтерс.

Атина се е споразумяла с международните си кредитори по пакета с нови мерки, който е ключов за отблокирането на петия транш от финансирането по спасителното споразумение, заяви високопоставеният източник.

Очаква се преговорите с международните експерти да приключат до утре, когато премиерът Георгиос Папандреу ще представи подробности пред ръководителя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

Бюджетният план ще включва по-бърз темп на приватизациите и мерки на стойност 6,4 млрд. евро, включващи и определени данъчни увеличения.

Представители на ЕС, Международния валутен фонд и Европейската централна банка (т.нар. Тройка), са в Атина от началото на май, за да преговарят по две точки - дали правителството е изпълнило условията, необходими за отпускане на петия транш в размер на 12 милиарда евро, и доколко е устойчив гръцкият дълг от 340 милиарда евро.

Международният валутен фонд отказва да изплати своя дял от 3,3 милиарда евро от транша през юни, освен ако Европа не се ангажира да покрие нуждите от финансиране на Гърция през 2012 г.

Средносрочният бюджетен план на правителството не срещна подкрепата на опозицията независимо от искането на Брюксел за политически консенсус за новите мерки, а основният опозиционен лидер Андонис Самарас обяви програмата за грешка, която "ще разбие гръцката икономика и ще съсипе гръцкото общество". Несъгласие с идеята за съкращения и уволнения в държавния сектор обаче цари и сред министри и депутати от правителствената партия ПАСОК.

Депутати от социалистическата партия настояват за по-широк дебат по допълнителните мерки за икономии и приватизациите - ход, който може да усложни усилията на правителството да изкара страната от дълговата криза, коментира Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още