fallback

Швейцарците търсят изгодни покупки в съседни страни

Това е горчив урок за взаимосвързаността на европейската икономика за страна, която гордо отхвърли влизането в ЕС

09:45 | 19.08.11 г. 5

Евро банкноти и швейцарски франкове. Снимка: Ройтерс

Градският автобус потегля претъпкан от центъра на Женева и се насочва към границата с Франция. Почти никой не слиза, а 40 минути по-късно от другата страна на границата автобусът паркира пред Carrefour и десетки швейцарци се изсипват, за да се върнат натоварени с покупки два пъти по-евтини, отколкото в Швейцария, пише Ройтерс.

Швейцарският франк поскъпна с 18% спрямо еврото през последните 12 месеца, тъй като инвеститорите купиха милиарди франкове, смятани за спасително убежище от акции и облигации, чиито стойности пострадаха от финансовите кризи в САЩ и Европа.

Цените на стоките в Швейцария бяха по-високи и преди в сравнение с цените в Европа заради процъфтяващата швейцарска икономика. Сега цените са космически, което спъва туризма, намалява износа и кара стотици хиляди швейцарци да минават границата с Франция, Германия, Италия и Австрия, за да пазаруват по-изгодно.

Наскоро цюрихският вестник "Тагес Анцайгер" публикува данни, че печка на IKEA за 1299 франка (1114 евро) струва със 130% повече, отколкото в Германия. Дезодорант за 5,90 франка (5,14 евро) струва със 174% по-скъпо в Швейцария, а детска седалка за кола пък е по-скъпа с 121%.

Около половин милион швейцарци в страна с население 7,8 млн. души преминават границата поне един път месечно, за да пазаруват по-евтино, което струва на икономиката близо 3 млрд. франка (3,86 млрд. долара) годишно, изчислява Томас Рудолф, преподавател по маркетинг и мениджмънт в университета "Сен Гален".

Това е горчив урок по взаимосвързаността на европейската икономика за страна, която гордо отхвърли влизането в ЕС. Големият износ, ниската безработица, умереният правителствен дълг запазиха швейцарската икономика силна, след като се възстанови от кризата през 2009 г., особено на фона на европейските си съседи, които се борят с големи държавни дългове, подкопали доверието на техните фондови пазари и възможността за изплащане на държавните облигации.

Женева и Цюрих непрекъснато са класирани сред най-скъпите градове в света, а Международният валутен фонд постави швейцарската икономика на 19-о място в света с брутен вътрешен продукт над 487 млрд. франка (626 млрд. долара).

Швейцария поддържа отворени граници със съседите си и над 2 млн. души живеят близо до границата. Тъй като швейцарците са извън ЕС, те получават обратно данъка добавена стойност от 19-20%, който са платили в германските, френските, италианските и австрийските магазини. На тях им е изгодно дори след като са платили 8% ДДС, който Швейцария изисква да бъде платен за стоки, купени извън страната.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още