IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарски икономисти призовават за намеса на пазарите

За интервенция настояват и швейцарските фирми – износителки, въпреки че намесата на пазарите през 2009 и 2010 г. беше неуспешна и доведе до огромни загуби

11:27 | 08.08.11 г.
Швейцарски икономисти призовават за намеса на пазарите

Швейцарската централна банка трябва да се намеси на пазарите, за да предотврати ново поскъпване на националната валута заради увеличаващите се опасения за световната икономика, смятат експерти, цитирани от CNBC. Друга препоръка е институцията да възприеме целеви обменен курс.

„В извънредни ситуации целевият обменен курс може и да не е от интерес на швейцарския бизнес и работни места“, коментира Геролд Бурер от Economiesuisse business lobby пред SonntagsZeitung.

Георг Рич, бивш главен икономист на централната банка на Швейцария, е съгласен с мнението на Бурер, но допълва, че приемането на временен целеви обменен курс е единственото възможно решение.

Изданието припомня, че централната банка на Швейцария изненадващо свали основната лихва миналата сряда (3 август) и предупреди, че има готовност за поредна намеса на пазарите при продължаващо поскъпване на швейцарския франк.

За интервенция настояват и швейцарските фирми-износителки, въпреки че централната банка се изправи пред вълна от критики след намесите през 2009 и 2010 г. И двете интервенции не успяха да сложат спирачки на националната валута и доведоха до огромни загуби за институцията.

Швейцарският президент Мишелин Калми-Рей коментира, че правителството ще обсъди днес мерки, с които да се помогне на икономиката на страната да се справи с поскъпващия швейцарски франк. По думите му обаче тези мерки по-скоро няма да бъдат монетарни.

„Страната ни се справя по-добре в сравнение с другите държави около нас, но въпреки това ние не сме защитени от екстремната околна среда“, поясни Калми-Рей през швейцарска телевизия.

Томас Флюри, който оглавява търговията с чужди валути в UBS, се опасява, че швейцарският франк може да достигне паритет с еврото. Той предупреждава, че ако централната банка приеме фиксиран валутен курс, то ще трябва да бъдат вложени много повече средства в сравнение с миналата година, когато институцията се намеси на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още