IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария ще помага на компаниите, губещи от високия курс на франка

Стойността на отпусканата помощ е 2 млрд. швейцарски франка, които ще бъдат разпределени основно между износителите и компаниите от туристическия бранш

11:40 | 18.08.11 г. 6
Швейцария ще помага на компаниите, губещи от високия курс на франка

Швейцарското правителство одобри вчера предоставянето на финансова подкрепа на стойност 2 млрд. франка за местните компании, пострадали най-много от рязкото поскъпване на националната валута, за да запазят работните места в тях, съобщи РИА „Новости“. 

Помощта ще бъде разпределена главно между износителите и фирмите от туристическия бранш.

Планира се това да стане за сметка на средства от бюджетния излишък за настоящата година, който се очаква да достигне 2,5 млрд. швейцарски франка.

Предвижда се и преразглеждане на антимонополното законодателство, приемане на мерки срещу ръста на кредитите, отпускани от банките на физически лица за закупуването на имоти, както и финансова помощ за кредитните институции, за да успеят да увеличат капитала си.

Швейцарският министър на финансите Евелин Видмер-Шлумпф отбеляза на пресконференция, че правителството не е обсъждало някакви мерки за промяна на курса на франка, тъй като тези въпроси са от компетентността на централната банка на страната.

Вчера от финансовата институция обявиха, че смятат да засилят мерките, насочени към по-нататъшното понижаване на курса на швейцарския франк, който остава висок заради нарасналите вложения в него, в търсене на убежище при негативното развитие на борсите през последните седмици.

В тази връзка банката възнамерява да увеличи предлагането на франкове на валутния пазар до 200 млрд. от настоящите 120 млрд.

Същевременно от банката не обявиха, че ще обвържат курса на франка с този на еврото, което се очакваше от пазарите като реакция на поскъпналата швейцарската валута, но потвърдиха намерението си да действат в посока на понижение на курса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
forum_rookie
преди 12 години
FINTA, не се прави, че не разбираш - all_trader2 не предлага БГ-то да помага с бюджетни пари, а "заостря" вниманието на уважаемата форумна общественост към факта, че за пореден път данъкоплатците (в случая - швейцарските) ще спасяват "великото" частно предприемачество. Което е поредното доказателство, че пазарните фундаментаристи само глупости говорят. Тезата им се свежда до "печалбите са си наши, загубите са общи", както беше илюстрирано в САЩ през 2008 г. (и насетне). Или може би там правителството не спаси с пари на данъкоплатците всичките "велики" банки (и други ***, като AIG, например)? Колкото до Мажоритаря, жалък е той в безсилната си злоба. Малка бележка за all_trader2: пише се "обЯснят", а не "обеснят".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Трейдъра, помага държава която има пари, а тея които нямат (предполагам визираш БГ) как да го направят според тебе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Мажоритаря
преди 12 години
Ей... олтрейдър престани с твоя безмислен *** спам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
ще налог.жат ...... - Швейцария е суверенна държава и поже да праве каквото си иска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
lyusien
преди 12 години
Това е държавна помощ и С Т О със сигурност ще наложат санкции на Швеицария ако са член на С Т О Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
къде са пазарните фундаментаристи да ни обеснят как държавата не трябвало да се меси в икономиката ..... КЪДЕ СА ТИЯ КЛОУНИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още