IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария готова да интервенира отново при евентуално поскъпване на франка

Според управителя на централната банка на страната през втората половина на годината се очаква икономиката да забави темп, а безработицата да се повиши

11:29 | 05.08.11 г.
<p>
	Управителят на швейцарската централна банка Филип Хилдебранд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на швейцарската централна банка Филип Хилдебранд. Снимка: Ройтерс

Управителят на швейцарската централна банка Филип Хилдебранд няма да приеме по-нататъшно поскъпване на франка, без да предприеме съответните действия, съобщи швейцарски вестник, като се позова на негови изявления, предаде Ройтерс.

„Няма да приемем по-нататъшно повишаване на стойността на франка, без да се намесим“, е заявил Хилдебранд в интервю за вестник Neue Zürcher Zeitung.

В сряда банката обяви рязко понижаване на основния лихвен процент до „максимално близки нива до нулата“ и посочи, че ще увеличи значително предлагането на франкове на валутните пазари през следващите няколко дни.

Хилдебранд твърди, че централната банка не изключва нито един вариант за действие и е готова да предприеме допълнителни мерки, ако това е необходимо.

Заради ниския дълг на Швейцария се гледа като на сигурно убежище от ескалиращата дългова криза в еврозоната и опасенията за американската икономика, а през последните няколко месеца франкът напредна с 18% спрямо еврото и с 22% спрямо долара.

Швейцарските износители призоваха централната банка и правителството да предприемат действия срещу бързото покачване на курса на валутата, макар че банката бе критикувана и за тежките загуби, които претърпя при интервенциите през 2009 и 2010 г.

Хилдебранд смята, че силният франк оказва изключително висок антиифлационен ефект и предизвиква риск от излагане на икономиката на опасност.

„Очакваме подчертано отслабване на икономиката през втората половина на годината. Ръстът може да се забави значително и положението на пазара на работна ръка може да се влоши“, подчерта той.

По думите му безработицата в Швейцария е останала ниска за продължителен период, но това може да се промени през следващите тримесечия, особено при очаквания спад в износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още