IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Швейцария ускорява своя ръст

Докато страните от еврозоната загубиха инерция в края на 2010 г., БВП на Швейцария расте с по-бързи темпове

10:45 | 01.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Швейцария ускорява своя ръст

Икономиката на Швейцария неочаквано се ускори през последното тримесечие на 2010 г, след като поскъпването на швейцарския франк до рекордни нива не успя да навреди на износа.

Докато възстановяването на Германия, Франция и другите страни от еврозоната загуби своята инерция в края на 2010 г., икономическата активност в Швейцария се оживява.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Швейцария нараства с 0,9% спрямо третото тримесечие, когато се повиши с 0,8 на сто. Пазарните очаквания бяха за забавяне на темпото на ръст до 0,5% на тримесечна база.

Швейцарската икономика расте за шесто поред тримесечие, за което помага не само износа, но и вътрешното потребление и бизнес инвестициите на компаниите.

Освен това БВП нараства с 3,1% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2010 г. В рамките на цялата 2010 швейцарската икономика се увеличава с 2,6% след спада от 1,9% през 2009 г.

Предварителните данни за БВП на Държавния секретариат по икономическите въпроси (SECO) показаха още, че банковият сектор също допринася за растежа на икономиката.

Лихвените проценти в Швейцария остават на рекордно ниски нива в интервала между 0 и 0,25 на сто въпреки възстановяването на икономическата активност. Швейцарският франк стигна рекордно високи нива срещу долара и еврото, което вероятно ще накара централната банка да не променя лихвените си проценти по време на срещата си на 17 март.

Швейцарският франк поскъпва леко с 0,3% срещу еврото днес. Към 10:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2854 франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още