IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария отчете производствена дефлация от 1,1% през май

Данните подкрепят очакванията, че швейцарската централната банка не се налага да бърза с промяна в основния лихвен процент

12:10 | 15.06.11 г.
Швейцария отчете производствена дефлация от 1,1% през май

Производствените цени и цените на вноса в Швейцария са се понижили с 0,4 на сто на месечна и 0,2 на сто на годишна база, съобщиха от швейцарската статистическа служба, цитирани от Ройтерс.

Производствените цени са се свили с 1,1% на годишна база, докато цените на вноса са нараснали с 1,1%.

„Лекият спад е изненада, като индексът излезе по-слаб от очакваното и навлезе в негативна територия“, твърди Никола Стефан от Informa Global Markets.

“Натискът в посока надолу идва изключително от изходящите цени, докато входящите остават положителни, макар че при по-ниските цени на енергоносителите и продължаващото засилване на швейцарския франк възходящият потенциал бе покрит“, добави той.

Според него като цяло данните подкрепят очакванията, че швейцарската централната банка не се налага да бърза с промяна в основния лихвен процент, а решението й се очаква утре.

„Макар че банката може да последва правителството на страната, което вчера намали прогнозите за инфлацията и ръста“, смята Стефан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още