IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът на производствените цени във Великобритания със спад през май

Данните подкрепят позицията на АЦБ, че високата инфлация е временно явление

16:40 | 10.06.11 г.
Индексът на производствените цени във Великобритания със спад през май

След вчерашното решение за основния лихвен процент, днес Великобритания публикува нови данни за инфлацията, които показват понижение. Това спомага за успокоение на опасенията за инфлационен натиск, тъй като се очаква нивото на инфлация да остане високо за известно време, се посочва в материал на FXStreet.

Днешните данни сочат, че индексът на изходящите производствени цени е достигнал 5,3% на годишна база през май, което е най-висок ръст от 2008 г. Индексът на входящите производствени цени е забавил темпа си до 15,7% спрямо 17,9% през април.

На месечна база индексът на изходящите производствени цени е спаднал до 0,2% от 1%, а показателят за входящата инфлация е паднал до -2% от 2,8%, което е най-големият спад от април 2009 г.

Управителят на Английската централна банка Марвин Кинг в последното си отворено писмо до министъра на финансите на страната Джордж Осбърн разкри, че инфлацията вероятно ще се движи в границите между 4 и 5% през следващите няколко месеца и ще остане над определената цел през 2011 г., преди да спадне през 2012 г., изяснявайки, че увеличението на цените на енергоносителите и ДДС, заедно с обезценяването на паунда, са основните фактори за бързия ръст на цените.

През април петролът достигна 114,16 долара за барел заради вълненията в Близкия Изток и Северна Африка и слабостта на долара, преди да видим рязък спад в цените на суровия петрол до 95,53 долара през май, за да се покачи отново през тази седмица, колебаейки се около 100 долара, след като ОПЕК не успя да постигне споразумение за увеличаване на добивите.

От друга страна паундът, който се движи надолу от 2007 г. насам, регистрира ръст от началото на годината спрямо долара, но падна през май, за да достигне ниво от 1,6056 за долар спрямо нивото от 1,6713 за долар в началото на месеца.

Вчера Английската централна банка реши да остави непроменена монетарната си политика, като запази основния лихвен процент и програмата за изкупуване на облигации непроменени, съответно на нива от 0,5% и 200 млрд. паунда.

Сега финансовата институция се концентрира повече върху стимулирането на растежа, отколкото върху обуздаването на инфлацията, тъй като политическите стратези смятат, че факторите, покачили инфлацията до 4,5% през април, са от временен характер.

Песимистичните данни, оповестени напоследък във Великобритания, подкрепят гледището на банката, че трябва за известно време да поддържа нисък основния лихвен процент, за да подтикне ръста и да предпази страната от връщане в рецесия, след като производството и услугите регистрираха спад през май.

Данните за промишлеността и производството показаха спад през април, като показателят за производството се понижи до 1,5%  след ръст от 0,2%, а промишлените показатели се свиха до 1,7% след ръст от 0,2%. Промишлените поръчки бяха засегнати от кралската сватба и почивните дни през април. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още