IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария: Ще вземем още мерки срещу поскъпването на франка

Валутата на алпийската държава продължава да поскъпва и днес, пазарите все по-активно спекулират за интервенция

14:30 | 10.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Националната банка на Швейцария обяви, че ще предприеме допълнителни мерки за ограничаване поскъпването на валутата на страната. Причината е, че през последните месеци франкът поскъпва драстично, което се отразява много негативно на износителите от страната, пише MarketWatch.

Това се случва заради опитите на инвеститорите да избягват поемането на рискове в условията на голямата нестабилност на финансовите пазари. Особено видима е тази тенденция през последните няколко дни, посочват от банката.

В свое изявление от институцията обявяват, че значително ще бъде увеличено предлагането на франкове на паричния пазар в страната. Освен това ще бъде увеличен размерът на депозитите „на виждане“ за банките от 80 на 120 млрд. франка.

Предвиждат се и координирани суапови операции с водещи централни банки. Този инструмент институцията не е използвала от есента на 2008 година насам.

„Голямата надцененост на швейцарския франк поставя голяма заплаха пред развитието на икономиката на страната. Заради него се увеличават и рисковете пред ценовата стабилност“, обясняват от банката.

Швейцарският франк продължава да поскъпва и днес, като спрямо долара курсът е 0,7246 USD/CHF. По отношение на еврото пък валутата на алпийската държава напредва до 1,0412 EUR/CHF.

Днес стана ясно, че силният франк се е отразил негативно на резултатите на Nestle за първото полугодие. Подобни проблеми имаха още Swatch, Credit Suisse и UBS. Заради поскъпването на франка резултатите на швейцарските износители се влошават, което ги кара да оказват натиск върху централната банка за интервенция на валутния пазар.

За момента не е обявено, че такава е извършена, но според пазарни участници може и да е имало, тъй като през последните дни швейцарският франк записа няколко доста резки движения.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още