fallback

Меркел: Няма да позволим пазарите да изнудват европейските лидери

След като правителствата спасиха толкова много банки, финансовите пазари отново се опитват да ни изнудват, коментира германският канцлер

15:07 | 27.08.11 г. 10
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че инвеститорите се опитват да „изнудят“ Европа да помогне на някои силно задлъжнели страни и подчерта, че всички членки на еврозоната трябва да понижат дълговите си нива, пише Bloomberg.

„След като правителствата спасиха толкова много банки, финансовите пазари отново се опитват да ни изнудват, като ни казват: 'Вижте само колко много дължите'“, коментира Меркел.

Решението е „страните, които са силно задлъжнели да бъдат принудени наистина да си напишат домашното и да понижат дълговите си нива“, казва тя. „За да има единна валута в Европа, необходимо е да споделяме и еднакви отговорности“.

В светлината на предстоящите местни и регионални избори в Германия и преди насроченото за 23 септември гласуване на втория спасителен план за Гърция в германския Бундестаг, Меркел повтори твърдата си опозиция срещу въвеждането на общи еврооблигации. Тази идея обаче, се подкрепя от двете основни опозиционни партии в Германия – Социалдемократите и Зелените.

„Именно сега трябва да поставим ясен знак „стоп“ и да заявим, че няма да направим това“, казва Меркел. „Всеки трябва да си напише домашното и отговорностите трябва да са ясни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още