fallback

Италиански град се бори с фискалните икономии, като печата собствени пари

Имаме за цел да постигнем истинска автономия от Италия и разполагаме с финансовите ресурси да го направим, казва кметът на Филетино

12:48 | 30.08.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Снимка: principatodifilettino.com

Малък град в централна Италия се опитва да извоюва независимостта си, като печата собствени пари в знак на протест срещу наложените от правителството мерки за фискални икономии, съобщава Ройтерс.

Филетино, разположен сред гористи хълмчета на около 100 км източно от Рим, протестира срещу предложението за сливане на градове с под 1000 жители, имащо за цел да понижи разходите за регионално финансиране.

Градчето има едва около 550 жители, но вместо да се слее със съседния Треви, кметът на Филетино Лука Селари се опитва да поведе малката общност по свой собствен път, като създаде независим град-държава по модела на Сан Марино в Северна Италия.

Кметът е започнал да печата местна валута - „фиорито“, със своя снимка от едната страна на банкнотата, за която твърди, че вече е в обръщение сред жителите на градчето.

„Имаме за цел да постигнем истинска автономия от Италия и разполагаме с финансовите ресурси да го направим“, казва Селари.

За момента правителството на Силвио Берлускони в Рим отказва коментар.

Кметове от цяла Италия се противопоставят на предложенията за орязване на местното финансиране и за сливането на малки градове – част от план за бюджетни съкращения на стойност 45,5 млрд. евро, имащ за цел да балансира италианския бюджет до 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още