IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жители на гръцки град въведоха виртуална валута

Подобни форми на разменна търговия е имало и в много градове в Аржентина в периода, когато страната обявява фалит

21:26 | 22.08.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Жители на гръцки град въведоха виртуална валута

Жителите на гръцкия пристанищен град Патра въведоха виртуална валута на фона на тежката дългова криза, свързана с еврото, съобщава ДПА.

Виртуалната валута "оволос" е въведена като алтернатива на еврото, като според сайта на дружеството "Оволос" става дума за вид разменна търговия.

От създаването си през 2009 г. дружеството е привлякло 2300 членове, съобщи говорителят на организацията Спиридон Гудевенос. Подобни форми на взаимодействие е имало и в много градове в Аржентина в периода, когато страната обявява фалит, отбелязва говорителят, допълвайки, че дружеството е признато от гръцките власти.

Принципът е прост - жител на града предлага услуга, срещу която получава виртуални монети "оволос" на сайта на сдружението.

"Това е така наречената социална валута. Притежателите на "оволос" сметки след това мога да заменят фиктивните си пари за покупка на храни или други стоки", уточнява Гудевенос.

Предпоставка за успеха на подобни схеми е те да съберат възможно най-много участници, за да не останат членовете им само с виртуалните си сметки, отбелязва финансовият експерт и данъчен консултант Никос Врусис.

Подобно движение се развива и в град Волос в Централна Гърция. Там схемата работи най-вече чрез натурална размяна, но има и виртуална валута. Разменят се предимно дрехи, а в дружеството членуват около 3000 души.

Междувременно гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос заяви, че засегнатата от криза гръцка икономика ще се свие повече от очакваното тази година, съобщава Асошиейтед прес.

Венизелос посочи, че министерството прогнозира спад на икономиката между 4,5% и 5,3% през 2011 г., което е значително по-зле от първоначално предвиденото. Министърът каза на пресконференция, че ще обсъди въпроса с представители на международните кредитори на Гърция по време на разговори в Атина тази седмица.

Венизелос изтъкна, че при положение, че всички мерки за икономии бъдат изцяло приложени, правителството ще успее да постигне целта си за съкращаване на бюджетните разходи от 10,5% от БВП на 7,5% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
Хората все още вярват в чудеса. Не им се сърди, че са закърмени с приказки и митове - вълшебни пръчици, кърпичке дай да ям, фокус-мокус и т.н. Надеждата, че и от най-лесното има по-лесно, е движеща сила на модерното консуматорско общество. Всичко си върви по естествения път с леки флуктуации от време на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Venislav
преди 12 години
Подобно нещо функционира в Швейцария - ВИР Банк(WIR BANK). Но Гезел си остава крайно неудобен, особено идеята за свободните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
kreditkiller
преди 12 години
Здравейте,От много много време посещавам вашият сайт (за новини)Но през годините не прочетох смислена статия... и затова сега когато видях тази реших да драсна два реда... :)Радвам се че историята за Вьоргл се повтаря, рано или късно всичко виртуално се изпарява :)И спокойно Банкери, спекуланти и др. тем подобни..., в природата нищо не се губи, само преминава от едно състояние в ДРУГО, а НЕ от един СОБСТВЕНИК в друг :)Надявам се да схванете ВИЦА, макар че повечето вицове са истина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
стог
преди 12 години
Призракът на Вьоргл се завръща....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още