IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италиански град се бори с фискалните икономии, като печата собствени пари

Имаме за цел да постигнем истинска автономия от Италия и разполагаме с финансовите ресурси да го направим, казва кметът на Филетино

12:48 | 30.08.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: principatodifilettino.com</em></p>

Снимка: principatodifilettino.com

Малък град в централна Италия се опитва да извоюва независимостта си, като печата собствени пари в знак на протест срещу наложените от правителството мерки за фискални икономии, съобщава Ройтерс.

Филетино, разположен сред гористи хълмчета на около 100 км източно от Рим, протестира срещу предложението за сливане на градове с под 1000 жители, имащо за цел да понижи разходите за регионално финансиране.

Градчето има едва около 550 жители, но вместо да се слее със съседния Треви, кметът на Филетино Лука Селари се опитва да поведе малката общност по свой собствен път, като създаде независим град-държава по модела на Сан Марино в Северна Италия.

Кметът е започнал да печата местна валута - „фиорито“, със своя снимка от едната страна на банкнотата, за която твърди, че вече е в обръщение сред жителите на градчето.

„Имаме за цел да постигнем истинска автономия от Италия и разполагаме с финансовите ресурси да го направим“, казва Селари.

За момента правителството на Силвио Берлускони в Рим отказва коментар.

Кметове от цяла Италия се противопоставят на предложенията за орязване на местното финансиране и за сливането на малки градове – част от план за бюджетни съкращения на стойност 45,5 млрд. евро, имащ за цел да балансира италианския бюджет до 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
unicornblade
преди 12 години
http://star05.net/e-books/obshtestveni.nauki/conspiracy.ufo/vladimir.bogdanov-lihvata.rak.na.obshtestvoto.pdfПрочетете тази книга. Описва паричния модел който Кейнс определя като модела, който ще замени настоящия. Впрочем, съществувал е на много места по света през различни периоди. Базира се на това, че парите не трябва да са средство за печалба, каквото са се превърнали, а средство за облекчаване на размяната - инструмент предоставян като обществена услуга.Който го въведе в днешно време ще си запише името със златни букви в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
В 17 района на Германия и Австрия се търгува със собствена валута, паралелно с еврото. Чрез парите, които носят различни имена-урщромталер, халертауер, кимгауер, таубер франкен, берлинер, германците се опитват да устоят на натиска, идващ от глобализацията.Източник: някъде из нета от 2002 година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
парите не им ги дадоха на гърците а на банкерите - тези 100 милиарда отидоха пре банкерите иначе гърците нямаше да могат да си изплатят заемите за нашите поритици си прав - разсипаха държавата и окрадоха народа и всичко останало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
Ха-ха - страхотен кмет! Ама така е - прекалиха с централизацията и хората започнаха да мислят как да се отърват от тоталитарната централна власт, която иска да контролира всичко и всички. Така, както шепа хора (банкерите) са концентрирали масата пари, така друга група хора (политиците) са концентрирали властта. В резултат останалите биват буквално задушавани от ограничения, приумици и безумици. Поради което, това може би не е никак лош бъдещ модел - градове държави, малко или слабо зависими от някаква централна власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Германия ще напусне еврозоната, но по този начин няма да спаси Еврото, а ще даде най- мощният тласък за разпадането на ЕС. Това Германия да не е брашнен чувал да я тупат вечно. Но това е напълно разбираемо, след всичко, което направи Гърция срещу ЕС и всичко, което направи Германия за спасяването му Германската марка ще бъде следващата световна валута. Лесно е да създадеш нещо изкуствено като ЕС и после да го оставиш да съществува, ама на теория само. Какво излезе? Който поиска му дават заеми и не си ги търсят, а дават още. Ами то криза се предотвраятва като парен котел. Вдига се налагането и ако не отвориш предпазния клапан за свирката, гърми. Гърция си беше не само причината за сбърканата игра на борсите, но и клапана. Клапанът свири, рева 2 месеца и разни *** от ЕС решиха, че това ще свърши работа, пак го затапиха. А за какво ни беше на нас този ЕС ? За да угодим на някой който да се налапа ! Голяма грешка беше допусната с паричната помощ за Гърция. Имаха 300 милиарда дълг и вместо да продават активи и да си го връщат, те им отпуснаха още 100 милиарда. А имат какво да продават. Имат над 1000 острова, държавни предприятия, земи. Те нашите политици разпродадоха България и без да имаме такъв дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още