IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия ще гласува Фонда за финансова стабилност на ЕС чак през декември

Освен забавянето на вота, одобрението на Братислава е несигурно и заради опозицията на някои партньори на партията на министър-председателката Ивета Радичова

16:39 | 06.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Словакия ще гласува Фонда за финансова стабилност на ЕС чак през декември

Словакия ще гласува чак през декември за разширяването на правомощията на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), което означава, че то ще може да влезе в сила едва през февруари 2012 година. Това заяви днес председателят на словашкия парламент Рихард Шулик, цитиран от Франс прес.

Яростен противник на финансирането на задлъжнели страни от еврозоната, Шулик използва случая, за да определи спасителния фонд като "инструмент за произвеждане на повече дълг". "Невъзможно е да се реши дълговата криза чрез трупане на допълнителни дългове", изтъкна той.

Освен забавянето на вота, одобрението на Братислава е несигурно заради нежеланието на някои партньори на партията СДХС-ДП на министър-председателката Ивета Радичова, сред които е и либералното и евроскептично движение Свобода и солидарност на Рихард Шулик.

Народните представители от Свобода и солидарност вече заявиха, че няма да подкрепят разширяването на ЕФФС, нито създаването на постоянен спасителен механизъм.

Член на еврозоната от 2009 година, Словакия е единствената страна, отказала да участва в спасителния заем за Гърция през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още