IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P „награди“ Чехия и Словакия за финансово благоразумие

И други страни от региона могат да се надяват на повишаване на рейтинга при строга финансова политика, твърди датски икономист

14:46 | 25.08.11 г.
S&P „награди“ Чехия и Словакия за финансово благоразумие

Икономисти разглеждат повишаването на рейтинга на Чехия и потвърждаването на рейтинга на Словакия от международната рейтингова агенция Standard & Poor's Corp. като промяна в нейната политика в посока на възнаграждаване на политическите усилия за финансова строгост, пише MarketWatch.

„Това е другата страна на медала на понижаването на кредитния рейтинг на САЩ“, заяви Ларс Кристенсен от Danskebank в Копенхаген.

Вчера S&P повиши дългосрочния рейтинг на Чехия до АА- и обяви, че той отразява добре управляваната и балансирана икономика на страната. По-рано в сряда агенцията потвърди рейтинга на Словакия А+/А-1 и повиши перспективата по него от стабилна до положителна, приветствайки политиката на страната за намаляване на бюджетния дефицит.

„Рейтингът на САЩ бе понижен от S&P заради липсата на ангажимент към финансова строгост, докато този на Чехия и Словакия бе повишен заради политическата им привързаност към финансовото благоразумие“, посочи Кристенсен.

Промяната в S&P в полза на финансово благоразумното управление може да предизвика промяна в рейтингите и на други държави членки на Европейския съюз със стабилни финанси.

„Всяка държава, която няма рейтинг ААА, но се държи като скандинавските държави, които го имат, трябва да получи повишение и останалите страни в региона като Литва и може би дори Латвия могат да бъдат следващите в списъка“, добави Кристенсен.

Промяната на рейтинга е по-видима при Чехия, която има собствена валута и по-активен фондов пазар от Словакия, станала член на еврозоната през 2009 г.

В ранната търговия в Прага днес индексът PX спечели 1,5% до 1 029,9 пункта, след като вчера напредна с 1,6%.

Кроната пък поскъпна тази сутрин с почти 1% спрямо еврото до 24,21 крони за евро спрямо 24,42 крони за евро преди повишаването на рейтинга вчера. 

„Отражението върху кроната е определено положително и защото Чехия е сред малкото държави, чийто рейтинг е бил повишен напоследък“, заяви Ян Веймелек, валутен стратег в пражката Komercni Banka.

Той очаква кроната да се доближи до долния край на диапазона от 24,00-24,60 евро, в който се движи от началото на януари. „Аз обаче очаквам силна подкрепа на ниво от 24,10 крони за евро“, добави той.

Най-вероятно чешките сини чипове, сред които са акциите на банки, добивни компании и компании за комунални услуги, ще спечелят най-много в краткосрочен план.

„Акциите са онези, при които трябва да има най-голямо отражение“, твърди Кристенсен, според когото кроната вече е доста силна и фондовите пазари по принцип са пострадали при последните разпродажби.

Подкрепата за статута на чешката крона като сигурно убежище е неприятният момент в повишаването на кредитния рейтинг. „Ако кроната поскъпне до 23 крони за евро, както стана през 2008 и 2009 г., когато ръстът на Германия се забави, чешките износители отново ще бъдат засегнати от силната валута и намаляващото търсене“, каза Веймелек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още