fallback

Меркел: Гърция няма да получи следващ транш, докато не изпълни задълженията си

Бюджетният дефицит на страната е нараснал до 18,1 млрд. евро за първите 8 месеца на годината в сравнение с 14,8 млрд. за същия период на 2010 г.

17:26 | 12.09.11 г. 12

Поредният транш от финансовата помощ за Гърция няма да бъде преведен, докато тя не изпълни поетите ангажименти за бюджетни икономии, е заявила германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от говорителя на правителството Щефан Зайберт, съобщи ИТАР-ТАСС.

По думите на Зайберт Германия не възнамерява да участва в спекулации на тема какви ще бъдат последиците за Гърция при неизпълнение на ангажиментите. На този въпрос „отговор трябва да даде гръцкото правителство“, смята той.

Германският министър на икономиката и технологиите Филип Рьослер обаче заяви, че за стабилизирането на еврото „не трябва дори в краткосрочен план да бъдат изключвани каквито и да било идеи“.

В статия за германския вестник Welt министърът приема за възможно провеждането на „регулирана процедура за фалит на Гърция при наличието на необходимите инструменти“.

Според него Гърция и няколко други държави не предприемат достатъчно усилия за консолидиране на своите бюджети, което подкопава доверието на хората и пазарите в общата европейска валута. Затова гръцкото правителство трябва да знае, че „ние поставяме планираната помощ в зависимост от това доколко активно самата Гърция ще осъществява реформите“, посочва Рьослер.

Хорст Зеехофер, председател на германския Християнсоциален съюз, който влиза в управляващата коалиция, смята, че изключването на Гърция от еврозоната е възможно.

На заседание на ръководството на партията днес в Мюнхен той е посочил, че финансовата стабилност „изключва възможността Германия в дългосрочен план да поема изплащането на дълговете на други държави“.

Според Зайберт целта на германското правителство е да „стабилизира еврозоната като едно цяло“, като сега трябва да се говори за преодоляване на „негативните последици от дълговете и недостатъчната конкурентоспособност чрез тясното сътрудничество на 17-те държави от еврозоната“. Той обаче признава, че този път ще бъде дълъг и труден.

Междувременно от гръцкото министерство на финансите, цитирани от РИА Новости, съобщиха, че бюджетният дефицит на страната от началото на годината до края на август е 18,1 млрд. евро, докато през аналогичният период на 2010 г. е бил 14,8 млрд. евро.

При това Гърция формално е изпълнила задачите, поставени от кредиторите – дефицит под 18,9 млрд. евро за първите 8 месеца на годината.

Приходите в бюджета са намалели с 5,3% спрямо първите 8 месеца на миналата година до 30,68 млрд. евро, а разходите са нараснали с 8,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:39 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още