fallback

ЕК предлага общи еврооблигации само на държави с ААА рейтинг

Общите облигации засега се провалят заради несъгласието на Германия. Комисар Вивиан Рединг предлага емитиране на дълг само на най-богатите евродържави на Север

08:44 | 23.09.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) има намерение да представи възможността за емитиране на общи облигации на шестте останали страни в еврозоната с топ кредитен рейтинг.

„Предлагам всички евродържави, които имат най-добрия рейтинг – AAA – Германия, Франция, Люксембург, Австрия, Холандия и Финландия да слеят своите дългови пазари“, казва заместник-председателят на ЕК и комисар по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг, цитирана от DPA.

„Това би бил един голям дългови пазар на здравите държави – един остров в пожара, със силна ликвидност и бонитет“. За разлика от въвеждането на общи еврооблигации на всички държави в зоната, при един такъв съюз няма да е нужна промяна в договорите за присъединяване, подчертава Рединг. Първият вариант се отхвърля предимно от Германия и Франция, които се противопоставят на емитирането на общи облигции от членките на еврозоната като мярка за преодоляване на дълговата криза.

„Отхвърлям възможността да се емитират общи еврооблигации, тъй като страните членки провеждат независими финансови политики", заяви наскоро германският финансов министър Волфганг Шойбле.  „Лихвените проценти трябва да са различни, за да могат държавите да бъдат поощрявани или санкционирани, за да се поддържа фискалната стабилност". 

"Емитирането на съвместни еврооблигации не е единственото правилно решение в условията на финансовата криза в еврозоната", заяви в началото на септември и германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ИТАР-ТАСС.

При предложения от Рединг план събраните от държавите с най-добър рейтинг пари ще бъдат предоставени на бедстващи като Гърция страни на един втори етап. Държавите с рейтинг ААА поемат риска, а „грешниците“, като Гърция, ще изплащат след това кредитите при по-ниска лихва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още