fallback

ЕК одобри въвеждането на данък върху търговията с акции и облигации

Предстои отделните парламенти да приемат решението, предлага се ставка в размер на 0,1% върху стойността на сделките

15:18 | 28.09.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Днес Европейската комисия одобри данъка върху финансовите транзакции в размер от 0,1 на сто за облигациите и акциите и 0,01 на сто за деривативните инструменти. Планът за въвеждане на данъка бе представен днес от председателя на европейската комисия Жозе Мануел Барозу в годишната му реч "За състоянието на съюза" пред Европейския парламент.

"Горд съм да обявя, че днес Европейската комисия прие предложението за облагане на финансовите транзакции", заяви председателят на ЕК, цитиран от ДПА.

Ако бъде приет и от отделните страни, данъкът ще бъде въведен в целия ЕС от 2014 година.

Предложението на ЕК е данъкът да обхваща само сделките с участие на финансовите институции. Целта е данъчно облагане на финансовия сектор, а не на неговите клиенти. Стремежът е данъкът да обхване 85 на сто от сделките между финансовите институции.

Ако обаче домакинствата и предприятията купуват или продават финансови продукти, финансовите институции могат да прехвърлят данъка. Например за закупуване на акции на стойност 10 000 евро, банката може да начисли такса 10 евро, която не е прекомерна.

Въвеждането обаче трябва да бъде одобрено с единодушие, което означава, че всяка страна членка ще може да наложи вето на предложението. В съобщение до БТА ЕК представя следните общи правила за данъка върху финансовите сделки и отговаря на често задавани въпроси. Защо се предлага подобен данък, какви ще са ставките и как ще става събирането - научете от официалната позиция на ЕК, публикувана на следващите страници

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още