IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри въвеждането на данък върху търговията с акции и облигации

Предстои отделните парламенти да приемат решението, предлага се ставка в размер на 0,1% върху стойността на сделките

15:18 | 28.09.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
ЕК одобри въвеждането на данък върху търговията с акции и облигации

Днес Европейската комисия одобри данъка върху финансовите транзакции в размер от 0,1 на сто за облигациите и акциите и 0,01 на сто за деривативните инструменти. Планът за въвеждане на данъка бе представен днес от председателя на европейската комисия Жозе Мануел Барозу в годишната му реч "За състоянието на съюза" пред Европейския парламент.

"Горд съм да обявя, че днес Европейската комисия прие предложението за облагане на финансовите транзакции", заяви председателят на ЕК, цитиран от ДПА.

Ако бъде приет и от отделните страни, данъкът ще бъде въведен в целия ЕС от 2014 година.

Предложението на ЕК е данъкът да обхваща само сделките с участие на финансовите институции. Целта е данъчно облагане на финансовия сектор, а не на неговите клиенти. Стремежът е данъкът да обхване 85 на сто от сделките между финансовите институции.

Ако обаче домакинствата и предприятията купуват или продават финансови продукти, финансовите институции могат да прехвърлят данъка. Например за закупуване на акции на стойност 10 000 евро, банката може да начисли такса 10 евро, която не е прекомерна.

Въвеждането обаче трябва да бъде одобрено с единодушие, което означава, че всяка страна членка ще може да наложи вето на предложението. В съобщение до БТА ЕК представя следните общи правила за данъка върху финансовите сделки и отговаря на често задавани въпроси.

Защо се предлага подобен данък, какви ще са ставките и как ще става събирането - научете от официалната позиция на ЕК, публикувана на следващите страници

Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Тези кого си мислят че лъжат? Всеки данък накрая удря крайният потребител. Едно време така ни лъжеха че ДДСто било за фирмите а не за хората ХА ХА! Искам да останат САМО целеви данъци. Пътен данък, данък смет ...нека въведат данък Парламент, данък Полиция, данък Пожарна, но да знам като плащам нещо, къде отиват тези пари. Е няма такава наглост. Изкарал съм си пари, взема ми се ДОД (или данък печалба там, кога как дойде). После обаче, на всяка покупка, която правя, айде и ДДС. Като си купувам някакъв актив, айде данък та и такса. Като го продавам, айде пак данък та и такса. Така не се излиза от криза, Излиза се, като се направи така, че парите да отиват при тези, които измислят и създават нещо, а не при бюрократите, които после да ги разпределят както намерят за добре (най-вече за тях самите)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Sh00tHer
преди 12 години
Да въвеждаш данък върху облигациите, в момента когато се оплакваш от липса на дългосрочно финансиране, е някаква евро форма на шизофрения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 12 години
браво. а досега защо е нямало такъв?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Чиновници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
assen@partners1993.c
преди 12 години
С едната ръка хващат бизнеса за гърлото, а с другата ще го потупват насърчително по рамото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още