IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри въвеждането на данък върху търговията с акции и облигации

Предстои отделните парламенти да приемат решението, предлага се ставка в размер на 0,1% върху стойността на сделките

15:18 | 28.09.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
ЕК одобри въвеждането на данък върху търговията с акции и облигации

Как ще се събират постъпленията?

Данъкът ще бъдат изплащан незабавно на държавите-членки от финансовите институции въз основа на предприетите сделки, преди прихващане на насрещните вземания и уреждане. Обикновено тези сделки са по електронен път, което означава, че данъкът ще бъде изплащан същия ден, когато стане дължим.

Ако сделката не се обработва по електронен път, данъкът върху финансовите сделки ще бъде дължим в рамките на три работни дни, така че да се позволи ръчната им обработка, като същевременно се избегне неоправдано благоприятно третиране на паричните потоци.

Дължащите данъка финансови институции ще трябва да представят декларация на данъчните власти. Държавите-членки следва да предприемат подходящи мерки за недопускане на укриването на данъци. Такива мерки са регистрирането на финансовите институции, осчетоводяване и отчитане с оглед гарантиране на плащането, съхраняване на разположение на данъчните органи на съответната информация във връзка с финансовите сделки и проверяване на точното плащане на данъка.

Съществува ли приблизителна оценка на вероятните постъпления?

Със ставка 0,1 на сто при облигациите и акциите, както и 0,01 на сто при другите видове сделки като деривативите, данъкът се очаква да донесе около 57 млрд. евро годишно.

Защо Комисията предложи част от постъпленията, генерирани от данъка върху финансовите сделки, да се използват като бъдещ собствен ресурс за бюджета на ЕС?

В предложението си за новата финансова рамка (2014-2020 г.) Комисията предложи въвеждането на два нови собствени ресурса: данък върху финансовите сделки и модернизиран ДДС.

Новата система на собствени ресурси, управлявана от Комисията, ще бъде по-справедлива, тъй като връзката между целите на политиката на ЕС и финансирането на ЕС ще бъде по-прозрачна. С данъка върху финансовите сделки националните вноски биха могли да се намалят значително, като по този начин ще се подпомогне бюджетната консолидация в държавите членки.

Смята се, че до 2020 г. новите ресурси ще съставляват почти половината от постъпленията в
бюджета на ЕС, а вноските на държавите членки на база БНД ще намалеят от над три четвърти в днешно време до една трета.

Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Тези кого си мислят че лъжат? Всеки данък накрая удря крайният потребител. Едно време така ни лъжеха че ДДСто било за фирмите а не за хората ХА ХА! Искам да останат САМО целеви данъци. Пътен данък, данък смет ...нека въведат данък Парламент, данък Полиция, данък Пожарна, но да знам като плащам нещо, къде отиват тези пари. Е няма такава наглост. Изкарал съм си пари, взема ми се ДОД (или данък печалба там, кога как дойде). После обаче, на всяка покупка, която правя, айде и ДДС. Като си купувам някакъв актив, айде данък та и такса. Като го продавам, айде пак данък та и такса. Така не се излиза от криза, Излиза се, като се направи така, че парите да отиват при тези, които измислят и създават нещо, а не при бюрократите, които после да ги разпределят както намерят за добре (най-вече за тях самите)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Sh00tHer
преди 12 години
Да въвеждаш данък върху облигациите, в момента когато се оплакваш от липса на дългосрочно финансиране, е някаква евро форма на шизофрения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 12 години
браво. а досега защо е нямало такъв?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Чиновници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
assen@partners1993.c
преди 12 години
С едната ръка хващат бизнеса за гърлото, а с другата ще го потупват насърчително по рамото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още