fallback

Словакия отхвърли спасителния план за еврозоната*

Кабинетът на страната загуби вота на доверие, второ гласуване за EFSF може да има още тази седмица

23:48 | 11.10.11 г. 18
Автор - снимка
Създател

Словакия стана първата и единствена страна, която не прие плана за  разширяване на правомощията на европейския спасителен фонд за страните от еврозоната. Същевременно днес се разпадна и четирипартийното правителство на премиера Ивета Радичова, предаде Ройтерс.

Радичова обвърза гласуването за плана с вот на доверие към оглавявания от нея кабинет и това я провали. Самият вот обаче не означава автоматично край и за спасителния план – за международни договори може да се гласува втори път. Това може да стане още през тази седмица, както заяви външният министър Микулас Дуринда пред агенция dpa.

Дебатите преди гласуването продължиха десет часа. Премиерът Радичова призова депутатите да одобрят разширяването на фонда, за да не накърнят доверието към Словакия. "В момента под заплаха е поставена цялата еврозона, а не само няколко малки страни", каза тя. "Под заплаха е нашето евро. Променящата се ситуация налага бърза и незабавна реакция", заяви Радичова, цитирана от Ройтерс.

Партията на свободата и солидарността - една от четирите партии в коалиционното правителство на Радикова – обяви още преди гласуването, че няма да подкрепи EFSF, дори след като премиерът обвърза гласуването с вот на доверие за кабинета. Решението на Партията на свободата и солидарността лиши управляващата коалиция от мнозинство. 

Шансовете при повторното гласуване все пак пакетът да бъде одобрен, са големи -  Робърт Фицо, лидер на опозицията и екс премиер, обяви пред журналисти по-рано днес, че ще подкрепи пакета при втори вот. Подкрепата на опозицията ще гарантира ратифицирането на документа. Като условие за това обаче той постави оставката на „неспособното“ правителство. Това условие вече е изпълнено след загубения вот на доверие. 

Лидерът на социалдемократите заяви, че те очакват от досегашните управляващи да излязат с предложения, които да доведат до ратифициране на разширяването на EFSF. Фицо обаче не уточни какви редложения очаква, кога и по кои въпроси партията му е склонна на компромис. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още