fallback

Свиването на еврозоната би било „смъртоносен“ ход за износител като Германия

Склонни сме да допуснем по-висока задлъжнялост на държавите от еврозоната само след отстъпки за по-силна финансова интеграция, твърди представител на Християндемократическия съюз

19:35 | 10.11.11 г. 6

Германия ще се противопостави на всеки опит за свиване на еврозоната до най-силните ѝ членове с цел увеличаване на стабилността, заяви Михаел Майстер, парламентарен говорител по финансовите въпроси на Християндемократическия съюз на германския канцлер Ангела Меркел, цитиран от Bloomberg.

“Това би било смъртоносно развитие за държава износител, каквато е Германия. Това изобщо не може да бъде в наш интерес и ние трябва да направим всичко, за да го предотвратим“, е казал Майстер, който е и заместник-председател на парламентарната група на християндемократите в Бундестага.

За първи път през миналата седмица Меркел и френският президент Никола Саркози допуснаха възможността държава-членка да напусне еврозоната във връзка с планирания референдум за новия спасителен пакет за Гърция, като подобна възможност не е залегнала в настоящото устройство на общността, която използва общата европейска валута.

Тогава френско-германската позиция бе, че това не е опит „да бъде сплашена Гърция с еврото, а по-скоро да се внуши страх у колебливите държави от еврозоната, така че да действат заедно“, смята Ян Техау, директор на базирания в Брюксел European center of the Carnegie Endowment for International Peace. „Това е стимул за реформиране, защото в противен случай те ще загубят много“, добавя той.

Майстер прави разлика между ултиматума, поставен на Гърция, и предложението държавите-членки да могат да напускат еврозоната, което да бъде подложено на гласуване на годишния конгрес на партията в Лайпциг между 13 и 15 ноември.

„Има смисъл да се подложи на натиск самоопределянето на една страна и би могло да бъде осигурено мнозинство за това“, посочи той.

Ако бъде одобрено, предложението все пак трябва да бъде съгласувано с останалите партии в управляващата коалиция, преди да се превърне в политика на правителството. След това Германия ще трябва да убеди партньорите си от Европейския съюз да се съгласят на промени в основополагащия договор на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:41 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още