fallback

Юрген Щарк: Дълговата криза се разпространява към ядрото на еврозоната

Тя вече не е концентрирана само в Европа, смята членът на Управителния съвет на ЕЦБ

20:04 | 21.11.11 г. 4

Членът на управителния съвет на Европейската централна банка Юрген Щарк предупреди, че европейската дългова криза се разпространява от периферията на еврозоната към ядрото ѝ и заразява икономики извън континента, съобщи Ройтерс.

„Това е време на сериозни предизвикателства ... Дълговата криза отново се усили и сега се разпространява и в останалите държави, включително т. нар. „ядро“. Това е ново явление“, каза Щарк в реч пред ирландския Институт по международните и европейските въпроси.

„Дълговата криза вече не е концентрирана само в Европа, повечето развити икономики са изправени пред сериозни проблеми с публичните си дългове“, добави той.

Щарк е известен противник на програмата за изкупуване на държавни облигации на страни-членки на еврозоната, които изпитват проблеми сериозни проблеми с финансирането, и на превръщането на ЕЦБ в кредитор от последна инстанция.

Той ще остане на поста си в ЕЦБ до края на годината, като мнозина анализатори смятат, че основна причина за напускането му е разликата в отношението към програмата с тази на част от членовете на Управителния съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още